07/07/11 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Турция възстановява влиянието си в Либия

Франс прес

Турция избра да признае бунтовниците в Либия и се опитва да възстанови влиянието си в тази страна, обръщайки страницата на една дипломация, която се мъчи да намери своя път от началото на кризата. “Либия и Турция имат обща история и общо бъдеще”, заяви в неделя турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу в Бенгази - крепост на либийските бунтовници.

Давутоглу бе придружен от ръководители на турски петролни и авиационни компании. Той намекна за османското минало на Либия и за важните икономически връзки между двете страни, които днес са поставени под въпрос от конфликта. Това послание ръководителят на турската дипломация повтори и вечерта, когато се обърна към неколкостотин души на Площада на свободата в Бенгази.

Обграден от бодигардове, той премина покрай сергиите на амбулантните търговци, придружен от ентусиазирани либийци, които скандираха “Турция, Либия!” и на английски “Либия - свободна, Кадафи, махай се!”. След среща с председателя на либийския Преходен национален съвет Мустафа Абдел Джалил, Давутоглу за първи път заяви, че Преходният национален съвет е “легитимният представител на на либийския народ”.

“Това е дипломатическо признаване, макар то да не е е официално”, защото няма турски посланик в Бенгази, коментира главният редактор на турския вестник “Дейли нюз” Мурат Йеткин. “Това е ясен сигнал, че турската политика, която малко изостава, се е променила”, добави той за АФП. В събота Турция обяви, че отзовава окончателно посланика си от Триполи, който напусна града през март заради боевете, и че възприема санкции срещу тази страна.

Турският Държавен вестник публикува правителствено постановление, което трансформира в турското право санкциите, за които ООН взе решение през февруари, насочени срещу полковник Кадафи, неговото семейство и негови приближени. Санкциите са насочени срещу Либийската чуждестранна банка, която притежава 62,37 от акциите на турско-либийската банка A&T Bank. A&T Bank бе поставена под контрола на Застрахователния фонд за банкови вложения в Турция.

Турция, която е единствената мюсюлманска страна член на НАТО и е важен фактор в региона, втвърди постепенно позицията си по отношение на либийския режим. Първоначално тя се противопостави на санкциите и критикува въздушните удари на Запада, а след това безуспешно предложи своето посредничество с “пътна карта”, която остана без резултат.

В началото на май турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който поддържаше добри отношения с полковник Кадафи преди кризата, поиска най-накрая от него да се оттегли от властта и от страната. За колебанията на Турция по отношение на Либия има икономически и политически обяснения, посочва Мурат Йеткин.

Преди кризата десетки хиляди турци работеха в Либия, специално в строителството, в проекти на стойност 15 милиарда долара 11 милиарда евро . Над 17 000 турци напуснаха Либия в края на февруари, оставяйки важни строежи. Но “политическият фактор е най-важният”, отбелязва Мурат Йеткин. “Турция не иска да се противопоставя на страни, с които има исторически връзки”, каза той.

Управляващата ислямо-консервативна партия се опасяваше, че може да засегне общественото мнение, възприемайки инициативи срещу една мюсюлманска страна, преди парламентарните избори на 12 юни, които тя убедително спечели, добавя той. “Видяхме последиците от войната в Ирак. В Турция имаме поговорка, която гласи: “Този, който си е изгорил езика с горещо мляко, духа киселото мляко”, отбелязва Йеткин.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване