07/07/11 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Финансовите директори са изправени пред засилен данъчен натиск

Мнозинството от финансовите директори в България признават, че са изправени пред засилен данъчен контрол след кризата. Почти половината заявяват, че трябва да се справят с по-агресивния подход от страна на инспекторите, а 28% - с нерационалната и пресилената им позиция. Всеки пети обаче смята, че данъчните проверки се извършват обективно и почтено. Това сочат данни от проучване на консултантска компания Ernst & Young на тема „Ролята на финансовия директор в България”, представено вчера.
Голяма част от финансовите директори у нас се справят с кризата със стриктен контрол и намаляване на разходите. Едва 4 на сто разпродават активи, 2 на сто съкращават персонал, а 1% чрез по-гъвкаво работно време на служителите. Почти половината – или 46 на сто обаче, комбинират всички тези методи. Такъв е процентът и на директорите, посочили като най-голямо предизвикателство днес икономическата несигурност.
Почти всеки втори, участвал в проучването, смята, че банковото финансиране е достъпно за успешните компании с чиста кредитна история. Голям обаче е процентът и на тези мениджъри, убедени, че банките отпускат средства при неблагоприятни условия за бизнеса. Само 7 на сто обаче са на мнение, че трезорите не подкрепят достатъчно фирмите; 25 на сто – че преструктурирането на дълговете се предлага при неизгодни условия. Двойно повече са финансовите директори, които подчертават, че кредитните институции у нас са склонни да предоговарят условията за преструктуриране (55%), сочат още данните на Ernst & Young.
81% от финансовите директори у нас признават, че резултатите в момента се следят с повече финансови показатели отпреди. Мнозинството са на мнение, че възнагражденията вече са по-тясно свързани със състоянието на компанията. Всеки четвърти финансов лидер смята, че се налага подобрение на комуникацията с медиите, всеки трети – с политиците/ правителството.
Българските директори са по-удовлетворени от колегите си в световен мащаб що се отнася до баланса между личен живот и работа, заплащането и потенциала за развитие на кариерата. Половината от тях се стремят към по-голяма роля на финансовия директор, а почти всеки трети ще се радва да остане на сегашната си позиция. Едва 14 на сто имат амбиции да станат изпълнителен директор. Според проучването финансовият директор в България не винаги е мъж, като нежният пол сред анкетираните преобладава (52%). Финансовите лидери са млади хора на възраст между 30 до 39 години (51 на сто) или малко по-зрели – между 40 до 49 години (30 на сто).


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване