07/08/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Судан - две столици, два свята

Ройтерс

Когато Северен и Южен Судан се обособят в отделни държави на 9 юли, техните столици вече ще са като два различни свята. Тази на Севера, Хартум, се чувства сигурна и подредена, но е разкъсвана от страх за това какво ще стане, след като добиващият петрол Юг се отцепи. На около 1200 км оттам в процъфтяващия южен град Джуба царят беззаконие и хаос, но жителите му са изпълнени с оптимизъм за бъдещето си.

Големите разлики между относително развития Север - поне що се отнася до градовете му - и бедния Юг бяха една от неправдите, които тласнаха южните бунтовници към продължила десетилетия гражданска война срещу Хартум. Прашните улици на Джуба, за разлика от осемлентовите, построени от китайци магистрали на Хартум, подчертават дългия път, който Югът трябва да измине в усилията си да изгради по същество една нация от нулата.

Южняците избраха да се отделят на проведения през януари референдум - обещание, залегнало в мирното споразумение от 2005г., което сложи край на гражданската война между Севера и Юга. Сега на зле организираните бивши бунтовници е поверено поддържането на реда в Юга, който е голям приблизително колкото Франция. Малцина са преминали каквото и да е полицейско обучение, а недостигът на силни институции означава, че държавните разпоредби свършват там, където започва дулото на оръжието.

“Какво правите? Полунощ минава - сега е нашето време. Само бандитите са навън по това време, ти бандит ли си?”, извиква войник, издърпвайки ключа от мотора на репортер на Ройтерс миналата седмица. Слухове за далеч по-лошо отношение, на което са жертва местните хора, са често срещано явление. Новите полицейски униформи и автомобили създават привидно впечатление, че силите на реда следят за неговото спазване, но на бъдещата страна все още й липсват ясни закони. Журналистите например често са тормозени, докато чакат отдавна обещания законопроект за медиите.

Законодателният вакуум благоприятства една хедонистична атмосфера, което е нещо немислимо в Хартум. На юг автомобили летят по черните пътища без каквито и да е притеснения за ограниченията на скоростта, а жителите на града пият на показ кенийска бира в кафенетата. На север дори и водните помпи, които клокочеха в крайпътните кафенета, бяха забранени тази година. Пиенето на чай с много захар е в общи линии най-големият порок, който е допустим на публични места.

Мнозина северняци са неспокойни заради вездесъщата тайна полиция и отказват да говорят за политика по телефона. За разлика от локализирания хаос на юг, страховете на север се коренят в популярни конспирации за концентриране на властта в тайни ръце. Обиколка по изпълнените с дупки улици и кални алеи на Джуба показва колко много още има за вършене в страната, която ще се нареди сред най-слаборазвитите в света.

Не са много сградите, които са по-високи от два етажа в хаотичния град, който явно се разраства, тъй като стотици хиляди южняци се завръщат от Севера и от чужбина. Доста хотели използват палатки или панелни конструкции, вместо да инвестират в постоянни сгради. Обитателите наричат това “най-голямото село в света” - някои предано, а други с ирония. Над строителството няма никакъв контрол. Огромни, необозначени дупки се изкопават на централни улици, а после биват изоставени.

Правителствените заседания често са прекъсвани заради спирания на тока. Ненадеждни дизелови генератори захранват града поради липсата на каквато и да е национална електрическа мрежа. Мнозина лидери на Юга имат по два-три номера заради ненадеждните мрежи за мобилни телефони. Подобни предизвикателства карат мнозина в Хартум да гледат на Юга като на занемарено място с единствено преимущество - относителната свобода. “В Джуба можеш да пиеш бира, но това е всичко”, казва суданец от Севера.

Разположен на мястото, където се сливат реките Сини Нил и Бели Нил, в ...

Публикувана на 07/08/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12165/sudan-dve-stolitsi-dva-svyata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване