07/09/11 05:46
(http://e-vestnik.bg/)

Славей – име, покрито с мистерия и страх 1.

Славей, сниман тайно на месечната национална нумизматична сбирка в Търново, 2004 г. Снимки: Иван Бакалов

Той е местна и световна легенда, но името му не е широко известно извън кръговете на колекционерите. Не го показват по телевизията. Не пишат за него във вестниците, освен в специализирани издания.
За него са създадени митове.
Наричат го само с малкото му име – Славей. Така, както художникът Христо Явашев е известен само като Кристо.
„Има име, близко на много ентусиасти на античните монети, име, често споменавано шепнешком в тесни кръгове от търговци и колекционери. Това име е покрито с мистерия и мистика… предизвиква загриженост, а от време на време и страх… Копията му са с изключително артистично качество.“ Така започва статия за Славей в световното нумизматично издание „World Coin News“ през 1994 г. Според изданието мнозина определят 62-годишният днес Славей като най-големия в света жив майстор в монетосеченето и изработванеето на копия на монети. Авторът смята себе си за артист, а не за фалшификатор, какъвто мнозина на Запад смятат, че е, пише още изданието.

За някои е световноизвестен фалшификатор, за други – гениален гравьор, с чиито монети спекулират. Така или иначе Славей Петров от Хасково е легенда в световната нумизматика. Западни експерти сипят суперлативи.

Статия за Славей в “Уърлд коин нюз”, 1994 г.

Представители на европейски музеи в средата на 90-те години са направили специално посещение в Хасково да разгледат ателието му и се запознаят с методите му на работа.
Друго издание – „Coin World“ – в една информация за него мимоходом слага пред името му двойно определение с наклонена черта –  „counterfeiter/copier“ – фалшификатор/майстор на копия.

Славата му започва по време на комунизма, през 70-те години. Славей Петров е тих младеж от Хасково, който събира монети от 10-годишен. Неговият баща също е бил колекционер, а негов роднина е основал Хасковския музей. В тогавашна България не е трудно да станеш събирач на монети. Тук е пълно с монети. По нашите земи са се изредили царства и владетели, които са наръсили земята с монети от 25 века назад. От някои видове има стотици хиляди екземпляри, - например дребни бронзови монети на Рим, Византия, на императорите Филип и Александър Велики.
Не е трудно едно момче да стане събирач на такива монети. Тогава навсякъде из България има нумизматични клубове, където се събират всяка седмица, разглеждат, разменят. Много от събирачите ги намират сами дори в дворовете си, или изкопани на нивата от баби и дядовци, и загънати в скрина. Всяка селска къща къта монети. Това обстоятелство е използвано много добре навремето от легендарния бай Желязко Императора, може би най-запаления събирач, който тръгнал по селата и се представял като изкупвач на някогашното соц.-предприятие “Златарска промишленост” и изкупувал от бабите антични сребърни и златни монети.

Антична гръцка монета, копие на Славей. Снимки: Иван Бакалов

Славей казва, че прави официално монети от 1981 г. Завършил е технология на металите и машиностроенe в МЕИ – Варна. Става член на Задругата на майсторите. Продавал е копия на антични монети чрез социалистическото външнотърговско дружество „Хемус“ и Задругата на майсторите. И в момента някои музеи из България продават на посетителите негови копия. Дори в съседна Турция по курортите се продават като сувенири отливки на негови монети - правят го без да го питат. Правил е и дарения – през 1983 г. е намерил сребърно монетно съкровище на император Юстиниян и го подарил на Хасковския музей.

Това е официалната страна. Неофициалната е далеч по-интересна.
“Не искам да бъда ...

Публикувана на 07/09/11 05:46 http://e-vestnik.bg/12141/slavey-ime-pokrito-s-misteriya-i-strah-1/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване