07/10/11 19:00
(http://www.klassa.bg/)

16 независими депутати правят нова партия наесен?

Избирателите по места искат нова дясна политическа формация и това се налага като извод от срещите ни по места. Това заяви вчера пред „Класа“ независимият депутат Венцислав Върбанов, който напусна ПГ на Синята коалиция. Той обясни, че за да се случи това, стъпките са две - създаване на парламентарна група, а след това и на политическа формация. Тези идеи независимите са съобщили на срещата си с посланика на САЩ Джеймс Уорлик на 7 юли. Те са уведомили Уорлик, че, въпреки че идват от различни партии, имат общи позиции по много въпроси и на практика действат като парламентарна група. За съжаление обаче не могат да се легитимират като такава, защото правилникът на това Народно събрание им го забранява.
Зад идеята за нова политическа формация стоят 16 независими депутати, обяви вчера и по БНР говорителят на независимите депутати Димитър Чукарски, който напусна групата на РЗС. В момента в НС има 17 независими народни представители, които преди това са били в редиците на „Атака“, РЗС и Синята коалиция.
Според Чукарски половината от новите независими депутати са били лишени от правото си да работят в парламентарните комисии и по този начин не могат да изразяват политически тези. Чукарски изтъкна, че те са обединени от дясната си политическа ориентация и мнението, че настоящото правителство е най-доброто за момента.
По повод споровете за пренасочването на субсидиите бившият член на РЗС коментира, че народни представители в предишни парламенти са се възползвали от същата възможност. И припомни, че когато Законът за политическите партии е предвидил възможността за даване на такива субсидии, през 2004 г. Иван Костов с една съществена група народни представители напусна Обединените демократични сили, създаде ДСБ и по този начин пренасочи субсидията си в тази посока. Той допълни, че в миналото Народно събрание Яне Янев декларираше, че участието му в избори е финансирано от субсидията на народните представители, които, напускайки други парламентарни групи или бидейки независими, са съставили тази група. „Така че, когато те се възползваха от тези възможности, тогава законът беше правилен и добър, в момента, в който те нямат тази възможност, законът изведнъж става лош“, коментира Чукарски.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване