07/10/11 17:25
(http://www.klassa.bg/)

Кога властта ще чуе кметовете?

Кметовете отново поискаха процесът на децентрализация у нас да се засили, както и повече постъпления от данъци в общинските хазни. Това стана на поредното общо събрание на НСОРБ, което се проведе в Боровец.
Кметовете са прави, но за съжаление основните им искания остават нечути вече цели 10 години. А това е още по-тревожно, защото излиза, че на теория отдавна е ясно какво трябва да се прави, но на практика то не се случва.
Резултатите от този омагьосан кръг също са налице и те се отразяват директно върху хората. Гражданите например с основание се питат защо живеят в градове с разбита инфраструктура, след като те редовно си плащат данъците. Вината за това е именно в липсващата финансова децентрализация, защото в момента само малка част от данъците се администрират от общините. Всичко това довежда и до завъртането на порочния кръг, заради който хиляди българи напускат родните си места, за да търсят препитание в 3-4 от по-големите градове.
Вследствие на това цели региони в страната опустяват, населението в тях застарява, а безработицата и ниските доходи се превръщат в социална епидемия. Най-жалкото е, че мрачната картина не подминава дори градове и региони, които имат потенциал, независимо дали той е туристически, земеделски или индустриален.
Истината е, че за да имаме силни райони и проспериращи градове, трябва да обърнем поглед към държави като Чехия и Унгария например. Тогава ще видим, че в страните, в които т.нар. децентрализация е факт, хората живеят доста по-добре, без значение дали са от град, градче или село.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване