07/11/11 17:23
(http://www.klassa.bg/)

Google търси интеграция с Twitter и Facebook

Американската интернет компания Google обяви, че ще търси по-тясно и активно партньорство и сътрудничество с Facebook и Twitter, като счита, че има достатъчно място на пазара за няколко социални мрежи. Това становище бе изразено от изпълнителния директор Ерик Шмид, успоредно със старта и появата на новия хит сред социалните мрежи Google + . Към момента отговор на репликата за бон тон към съперниците все още е без реакция от страна на другите двама големи играча.


Говорейки по време на медийната конференция в Сън Вали, Айдахо, Шмид коментира, че е твърде рано да се каже какво е бъдещето и перспективите пред новосъздадената Google + . Все пак един от ключовите позитивни индикатора е нарастващият брой на хората, желаещи да бъдат част от лимитираната група, която в момента има възможност да използва сайта на социалната мрежа, който бе пуснат в пробен режим преди дни. Нови потребители могат да се включват обаче само по покана на вече регистрирани.
Google+ има доста различни функции от познатите ни във Facebook, като се предлага информация за всичко и възможност за общуване с всеки.
Една от най-популярните функции на Google +, особено сред по-младите, е онлайн видеочатът.

И ако реакция на подадената ръка на Google все още се чака, факт е трудният диалог със социалните медии. Междувременно срокът на действие на договора с Twitter, който бе сключен през октомври за 18 месеца, изтече на 2 юли. Това доведе до преустановяването на намирането на резултати, които излизаха при търсене и бяха захранвани от „туитванията“ близки като съдържание спрямо търсената тема. Въпреки продължителните преговори и дискусии двете компании не успяха да се споразумеят за условията на сътрудничество. „Туитър“ е ценен наш партньор, макар само от две години, и ние оставаме отворени за съвместни проекти в бъдеще“, подчерта Шмид.


Обезпечаването с информация на търсачката бе една от първите сделки на Twitter, независимо че социалната мрежа подписа подобно споразумение и с Microsoft, за да обезпечава сайта Bing. Това партньорство все още продължава, въпреки че не е ясно, дали сделката е била подновена, или първоначално е сключена за по-дълъг период.




Гигантът Google обяви, че ще продължава да поддържа и разширява услугата „търсене в реално време“ с помощта на максимален брой източници, като компанията успява да извлича и показва информация от различни бази, включително Quora и фен страници на Facebook. Това до голяма степен ще бъде валидно и за Google +.



Другият играч -Facebook, от който Google обяви, че очаква партньорство, реши да блокира разширението за браузъра Chrome на Google, разработено от софтуерния инженер Мохамед Мансур, което позволяваше на потребителите да получават данните за своите приятели в социалната мрежа, включително да намират имейли и телефонните им номера, и да могат да ги пренесат в друга мрежа или среда. Така Facebook реши да се защити, като препятства отлива на потребителите си към най-новата социална мрежа Google+.

В отговор изпълнителният директор Ерик Шмид изрази позицията си, че Facebook не бива да има притеснения относно водещата си позиция на пазара със своите около 750 милиона потребители по целия свят, което е стабилна и силна позиция, като бъде толерантна и даде възможност за сериозна конкуренция.



И докато станат ясни отношенията във виртуалния триъгълник между световната търсачка, Facebook и Twitter, Google бе принудена и от обстоятелствата ясно да декларира, че компанията ще сътрудничи изцяло с американските антимонополни регулатори. Ерик Шмид е категоричен, че няма да допусне разследванията, които стартираха миналия месец, да попречат или да нарушат стратегията на развитие на компанията.

Федералната комисия по търговията (FTC) се зае да провери дали компанията, която управлява 69% от търсенето в глобалната мрежа, се е възползвала от господстващото си положение в интернет, като акцентът е върху рекламния бизнес и източниците на приходи. Част от разследването ще засегне и дигиталната библиотека на търсачката, която ще качи онлайн около 250 000 ценни книги, предоставени от Британската библиотека в базата си, която към момента разполага с близо 150 милиона заглавия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване