07/11/11 18:47
(http://www.klassa.bg/)

Дават 13,1 млн. лв. заради мочурищата на лот 4 от „Тракия“

Николета Цветкова
nikoleta.cvetkova@klassa.bg

Държавата ще даде 13,1 млн. лв. на министерството на земеделието, с които да се отводнят терените на лот 4 от магистрала „Тракия“, съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев при представянето на Комитета за наблюдение на магистрала „Струма“. По думите му правителството ще гласува това решение на редовното си заседание в сряда. В срок от два месеца фирма „Напоителни системи“ към земеделското ведомство трябва да ремонтира канализационната система в района, която от години не работи. Така ще се отводни трасето, върху което ще се изгражда магистралата. Инж. Лазар Лазаров, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ), съобщи, че е започнала процедура за изпълнител на проблемния участък.
„ЕК ни помоли да променим тръжните процедури за избор на изпълнител на пътни проекти“, каза Плевнелиев. Критерият най-ниска предложена цена се използва при изготвен технически проект, а тези, които предстои да се изпълняват, ще се изграждат на инженеринг, поясни той. От проведените досега търгове, при които строителят се избираше по най-ниска цена, са спестени общо 640 млн. лв. Над 450 млн. лв. от тях са икономиите по ОП „Транспорт“(ОПТ), с които ще бъде финансирано изграждането на магистрала София-Калотина, както и Западната и Северната тангента от софийския Околовръстен път и тунел под Шипка. Очаква се новите правила за търговете да бъдат изготвени до 3 месеца. От Брюксел са отказали да разрешат пренасочване на спестените пари за финансиране за ремонт на лот 1 (София-Пловдив) от „Тракия“ и на 60 моста, които са в много лошо състояние. Причината е, че средства се отпускат само за ново строителство, а не за рехабилитация.
Всеки европейски проект може да бъде спрян, ако не се спазват изискванията на ЕК за опазване на околната среда, заяви строителният министър. Според него създаването на Комитета за наблюдение на „Струма“ ще гарантира екологичното строителство на аутобана. Това е и едно от изискванията на ЕК, за да одобри апликационната форма за лот 3 от „Струма“. Комитетът ще провежда заседания веднъж месечно за хода на проекта и спазването на еконормите. „Ще бъде направен специален сайт, в който ще се публикуват всички документи, свързани със „Струма“, съобщи Николина Николова, член на УС на АПИ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване