07/11/11 19:23
(http://www.klassa.bg/)

Дупката във външнотърговското салдо намаля с 1,487 млрд. лв.

Общото външнотърговско салдо на България от януари до май е отрицателно и възлиза на 1,681 млрд. лв., което е с 1,487 млрд. лв. по-малко от салдото за първите пет месеца на 2010 г., съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). По цени FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 622,8 млн. лв. През май износът на България възлиза на 3,2 млрд. лв. и нараства с 35,7% спрямо същия месец на 2010 г. Спрямо началото на годината обаче темпът е по-бавен. През февруари и март експортът растеше с около 50%. От януари до май общият износ на страната е за 15,7 млрд. лв. и на годишна база се е увеличил с 47,2%, отчитат още от статистиката. Само за държави от ЕС от януари до април износът се е увеличил с 51,7% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 7,5 млрд. лв. Основните ни търговски партньори са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67% от този дял на експорта. Най-значително нарастване се наблюдава към Малта, Португалия, Белгия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия и Латвия. През април 2011 г. износът за ЕС нараства с 38,9% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1,8 млрд. лв. Износът на България за ЕС показва, че през първите четири месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори, като най-значителен ръст има при суровините. Същевременно вносът на България от ЕС от януари до април се е увеличил с 24,9% на годишна база и възлиза на 7,8 млрд. лв. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта, а най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Португалия и Финландия.
Износът за трети страни през периода януари - май 2011 г се е увеличил с 45,5% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 6,1 млрд. лв. Само за май експортът за държави извън ЕС нараства с 33,8% за година и възлиза на 1,2 млрд. лв. Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Китай и САЩ, които формират 51,6% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Индия и САЩ. Спад е отчетен при износа за Сирия, Перу, Сингапур, Обединените арабски емирства, Индонезия и Албания. За първите пет месеца на годината вносът от трети страни се е увеличил с 27,8% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 7,3 млрд. лв. (по цени CIF), като най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, ЮАР, Сингапур, Република Корея и Египет. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Перу, Канада и Виетнам.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване