07/11/11 17:48
(http://www.klassa.bg/)

За 2010 година 211 млрд. долара са вложени в чиста енергия

Инвестициите във възобновяема енергия през 2010 г. са се уваличили с 32% до 211 млрд. долара благодарение на развитието на вятърната енергетика в Китай и слънчевите панели по покривите в Европа. Това е посочено в доклад на Програмата на ООН за околната среда, цитиран от Асошиейтед прес.
На първо място по инвестиции в чиста енергия е Китай – 48,9 млрд. долара, или с 28% повече в сравнение с 2009 г. На второ място са Съединените щати с инвестиции от 23,8 млрд. долара.
Развиващите се страни за пръв път са най-големите инвеститори във възобновяема енергия, изпреварвайки богатите страни, като на Китай се падат една пета от вложените средства, показва докладът на ООН. Новите китайски инвестиции са с 540% по-високи в сравнение с 2004 г.
Индия е увеличила вложенията си в такива енергии с 25% до 3,8 млрд. долара. Всички останали развиващи се азиатски страни са увеличили инвестициите си във възобновяема енергия с 31% до 4 млрд. долара.
В Латинска Америка инвестициите са нараснали с 39% до 13,1 млрд. долара, но най-голямо е увеличението в Африка и Близкия изток - с цели 104% до 5 млрд. долара.
В Европа обаче новите инвестиции в чиста енергия са намалели с 22% до 35,2 млрд. долара, но това е било компенсирано в много голяма степен от малките проекти, по-специално слънчевите панели по покривите.
Цените на слънчевите панели са се понижили с 60% от средата на 2008 г., което прави този вид енергия по-конкурентен в доста слънчеви страни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване