07/11/11 19:22
(http://www.klassa.bg/)

Правим фонд за рискови инвестиции от 1 млрд. евро

Евгени Гаврилов
e.gavrilov@klassa.bg

Правителството обсъжда възможността за създаването на фонд от 1 млрд. евро за рисково и заемно финансиране при преференциални условия за бизнеса. Това обяви зам.- министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов по време на българо-турски бизнес форум, съпътстващ официалното посещение в София на президента на Турция Абдулах Гюл. 340 млн. евро от тези средства трябва да дойдат от ОП „Конкурентоспособност“. 60 млн. евро – от бюджета, а останалите пари ще бъдат осигурени от частния сектор, допълни Ангелов. В момента мотивираме идеята си за прехвърляне на още 200 млн. евро от ОП „Конкурентоспособност“, които да бъдат дадени за преференциални заеми за малките и средните предприятия, уточни Ангелов. Според последното проучване на Eurochambers Economic Survey за 2011 г. по бизнес климат България се нарежда на пето място в Европа с позитивна нагласа от 53,4% при 33,7% средна за континента, посочи още зам.-министърът.
Стокообменът между България и Турция има потенциал да достигне 10 млрд. долара, каза председателят на Турско-българския бизнес съвет Ялчън Егемен. Той заяви, че целта е през 2023 г. износът на Турция да стигне 500 млрд. долара. Егемен посочи, че за тази година стокообменът между двете страни се очаква да е 4 млрд. долара. Турските делови среди отново поискаха съдействие от държавата за облекчаване на визовия режим. Отворете вратите си за нас, заяви заместник-председателят на Турско-българската търговска индустриална камара Мустафа Ярдамчъ. Според Ялчън Егемен, ако отпаднат визите за турски граждани, само зимните ни курорти и обектите за културен туризъм ще бъдат посещавани от стотици хиляди турски граждани, а заедно с тях в българската икономика ще влязат милиони евро. По данни на Турско-българската търговска индустриална камара през миналата година 816 000 българи са посетили Турция, докато броят на турските граждани, посетили страната ни, е около 45 000. Сред потенциалните сфери на сътрудничество между бизнеса на двете страни на форума бяха посочени балнеотуризмът, жилищното строителство, селското стопанство, здравеопазването. Егемен каза, че турски фирми се интересуват от съвместни проекти за развитие на балнео- и СПА туризъм. По отношение на жилищното строителство той препоръча в страната ни да се осигурят парцели за изграждането на подобни сгради, за да има пространство за работа на турските предприемачи. По този начин ще бъде посрещната нуждата от по-евтини жилища, която ще се усети у нас през следващите години, смята Егемен. Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов заяви, че българският бизнес продължава да се нуждае от алтернативни трасета, за да осигури непрекъснатост на снабдяването с енергоресурси. В тази връзка той отбеляза необходимостта от ускоряване на реализацията на проекта „Набуко“
Помня поне още три такива форума, намирам това за силна и работеща традиция, каза президентът Георги Първанов, който също участваше във форума. На моя първи бизнес форум си обещахме от онези 920 млн. долара да достигнем 1 млрд. долара стокообмен, каза Първанов. Държавният глава обещал да даде банкет при достигането на този стокообмен, не е изпълнил този свой ангажимент, но сега е готов да отиде на банкета за 10 млрд. долара Той посочи, че България и Турция могат да направят много за развитието на проекта „Набуко“. Според Първанов въпросът за изграждането на междусистемна газова връзка е лесно решим с усилието на изпълнителната власт.
Според турския президент Абдулах Гюл българските и турските фирми могат да работят и инвестират заедно и в трети страни. Няма никаква пречка в митническия режим между двете страни, Турция е шестата по размер икономика в Европа, ние сме страна от Г-20 и в последните години имаме висок икономически растеж, каза турският президент. Той заяви, че турската банкова система е изключително здрава и не се е повлияла от световната криза.


За 2010 г. износът ни за съседната страна нараснал над 60 на сто

През миналата година износът на България към Турция се е увеличил с над 60%. За същия период вносът на турски стоки у нас е с ръст от 12%. Стокообменът между България и Турция в момента се изчислява на около 1,5 млрд. евро износ на България към Турция и 1,1 млрд. евро от Турция към нашата страна. Увеличението на българския износ експерти обясняват с факта, че през 2010 г. Турция е преодоляла много бързо икономическата криза и е отбелязала растеж от 8,9%. Това е наложило и по-голям внос на суровини за турската индустрия от България. През 2008 г. е бил пикът в търговския стокообмен от 3,2 млрд. лева и той е бил балансиран - от по 1,6 млрд. лева към двете страни. През 2010 година размяната на стоки между двете страни е отново във възход. Сред най-продаваните български стоки в Турция са медта и медните продукти, необработеният цинк, ориз, слънчогледово олио.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване