07/12/11 19:26
(http://www.klassa.bg/)

ЕКОФИН обмисля намаляване на лихвите по заемите на Гърция

Финансовите министри на еврозоната обсъждат намаляване на лихвите и удължаване на падежите на плащанията на заемите, отпуснати на закъсалите европейски страни, съобщи председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер след среща на ЕКОФИН в понеделник вечерта.
В случая с Гърция конкретно се обсъжда намаляване на лихвите и по въпроса работи екип от експерти, категоричен бе той. Освен това страните, използващи еврото, са заявили готовност да увеличат обема на своя фонд за финансова помощ, който в настоящия момент има капацитет за отпускане на 400 млрд. евро заеми. Холандският финансов министър Ян Кеес де Ягер потвърди, че еврозоната вече е открита за възможността да се допусне в Гърция селектиран дългов дефолт в рамките на нов спасителен план за страната. Това бе първоначалният германски вариант. Министрите от еврозоната се борят да договорят нов спасителен план за Гърция, който да включва частния сектор, но са разделени по въпроса дали да не допуснат възможността да се разреши частично неизплащане на задълженията.
В същото време гръцкият премиер Георгиос Папандреу е поискал от европейските лидери да сложат край на споровете относно мерките срещу дълговата криза, която заплашва да се разпространи в нови страни от еврозоната, предаде АФП. „Няма място за нерешителност и грешки”, заявил е Папандреу. В писмо до лидера на еврогрупата Жан-Клод Юнкер гръцкият премиер е изразил съжаление, че европейските лидери се поддават на „какофонията, вместо да се споразумеят по единен план, което създава още повече паника”.
Финансовите министри обаче не си дадоха краен срок, в който да обявят новите по-гъвкави мерки за справяне с дълговата криза. Според някои представители от еврозоната конкретни решения за Гърция трябва да бъдат взети на следващата среща на еврогрупата в края на юли. Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче заяви, че има време до септември.
Темата за дълговата криза и пренасянето й от периферията към ядрото на еврозоната бе основната и на вчерашното заседание на министрите на финансите от Европейския съюз.
Френският министър на икономиката Франсоа Бароен приветства „безупречната” политическа воля на еврозоната за създаване на втори помощен план за Гърция, който трябва да бъде изготвен „бързо”. Той обясни, че сроковете са скъсени и още щом планът бъде готов, ще влезе в действие. Испанският премиер Хосе Луис Сапатеро пък се опита да успокои пазарните атаки към неговата страна като заяви, че финансирането за испанския дълг е „гарантирано”. Премиерът заяви, че въпреки нарастващите лихви трябва да има „абсолютно спокойствие” за финансирането на държавата. „Планът за финансиране на нашия дълг има всички гаранции”, заяви Сапатеро на пресконференция с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой след като двамата обсъдиха реформите в Испания и хаосът на международните пазари.
Лидерите на еврозоната обмислят провеждането на спешна среща в петък, посветена на кризата на дълга, съобщи АФП, позовавайки се на дипломатически източник. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй заяви, че такава среща „не е изключена”.


Европа ще помогне на банките, провалили се на стрес тестовете

ЕС ще окаже подкрепа на провалилите се банки на стрес тестовете. Това реши вчера
Съветът на финансовите и икономическите министри на ЕС, съобщи РИА „Новости“.
„Необходимите мерки ще бъдат предприети на европейско ниво“, се подчертава в документа. Окончателните резултати трябва да излязат в петък вечерта. С особена загриженост ще се следят резултатите на италианските банки. А според публикации на испанския вестник АВС 6 испански банки, включително пет спестовни каси и една банка със среден размер на пазарната си капитализация не са издържали стрес тестовете. Настоящото решение на ЕКОФИН трябва да намали риска от „ефекта на доминото“ в европейската финансова система, ако еврозоната реши да приеме „ограничен фалит“ по отделни държавни дългове. Вариантът се разисква в случая на Гърция.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване