07/12/11 06:53
(http://e-vestnik.bg/)

Логично – по-малко пари за образование, повече неграмотни. Щото на върха са обучени от Тато

България (и Румъния) са страните с най-ниски резултати на децата по четене в пореден доклад на Европейската комисия. Това са единствените две държави в ЕС, където делът на неграмотните деца е около 40%. Дават ги като особено лош пример за много ученици, които не могат да използват четенето за учене.

И понеже сегашното правителство прави икономии за образование и щедро отпуска пари за магистрали и спортни зали, естествено неграмотните ще се увеличат. Ще се увеличи и електоратът на Борисов. Това е по-важно.

Страна, в която никой не иска да става учител, е обречена. В близките 5 години трябва да се пенсионират 60% от учителите. Нови желаещи няма. Заплатата е 300 лв. за начинаещ учител. Професията не се смята за престижна и една от причините за това е ниското заплащане. Това е традиция още от социализма, която продължава и укрепва.

Така е и с университетите. Преподаватели в Софийския университет взимат по 400-500 лв. заплата. Така се маргинализира образованието. Същевременно правят нови и нови университети със съмнително качество на обучение и преподавателски състав. По-скоро някаква далавера да се превъртят едни пари.

Сегашното правителство ще се запомни с целенасочената война с науката и образованието. То превърна Софийския университет във враг, обяви БАН за сборище на тунеядци, което трябва да бъде разтурено. Научния фонд го крадат свои хора, министърът предпочита да мълчи по въпроса.

Няма и идея за образование и наука. Българските циганчета ги вкарват насила в училище, ако родителите им отидат да просят във Франция, но тук – не. Тук вътрешният министър развива научни възгледи, че те били “генератор на престъпност”.

Сегашните на власт всъщност са продукт на социалистическата образователна система, която погрешно смятат за качествена. Сега управляват продукти на нейния измислен ВИФ и на нейната измислена Висша школа в Симеоново (сега академия), която си е обикновено милиционерско училище.

——————–

За пояснение на някои читатели - коментар, който е подписан с името на изданието, е редакционен коментар, т. нар. editorial, който изразява мнението на редакцията. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване