07/12/11 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

Провалът на “флайтилията” - Израел спечели пропагандната война

Ирина Петрова

Израелци приветстват самолетите, които прелитат над Тел Авив в чест на Деня на независимостта на страната. За да се запази като държава, Израел трябва да намери баланса между разнообразието и фундаменталните ценности. Снимка: Ройтерс

Израел празнува победа, каквито, уви, не се случват твърде често в живота ни - победа в информационно-пропагандната война. Поредната провокация на пропалестинските активисти бе провалена. Почти никой от участниците в планираната акция на солидарност с Газа не успя да стигне до летище “Бен Гурион”. Грандиозно шоу не се получи и медийният интерес към т. нар. въздушна флотилия - “флайтилия”, бе доста слаб. Най-важното в цялата история обаче май е рядко доброто сътрудничество между Израел и чуждестранни държави и компании.

Както вече знаем, морският поход към бреговете на Газа, станал известен като Флотилия на мира или Флотилия на свободата, не се състоя благодарение на гръцките власти, забранили на корабите да напускат пристанището. Както призна капитанът на американския кораб, който се реши все пак да отплава и бе спрян от гръцките граничари, никой участник всъщност не се е надявал да стигне до Газа след миналогодишните събития.

Вместо флотилията обаче бе създадена “флайтилия” (от английската дума fly - “летя”). Няколкостотин миротворци от 17 организации решиха да пристигнат в Израел по въздуха от различни страни, за да организират протестни митинги на летище “Бен Гурион”.

Повечето обаче не можаха дори да се регистрират за полет, тъй като авиокомпаниите бяха получили предварително списъци с имената им. Десетки други бяха задържани след кацането им в Израел и настанени във временни изолатори, за да бъдат депортирани. Самолетите, с които се очакваше да пристигнат участници в акцията, бяха насочвани към отдалечена писта, където пътниците минаваха през проверка на службите за сигурност.

Членове на пропалестинското движение ЕвроПалестина, недопуснати до полети от Париж, митингуваха на самото летище “Шарл де Гол”, където скандираха антиизраелски лозунги. Малки безредици имаше и на женевското летище. Някои активисти просто си останаха вкъщи, предупредени от своите организации, че може да им откажат превоз. Две американски активистки, дошли със самолет от Атина, се върнаха обратно, след като получиха отказ за влизане в Израел.

До “Бен Гурион” успяха да си пробият път само неколцина раздорници, пристигнали от Тел Авив. Техните плакати срещу “ционисткия режим” и призивите за “освобождаване на Газа” обаче не събудиха съчувствие сред околните. Наложи се полицията дори да защитава кавгаджиите от пътниците, взели да спорят с тях твърде емоционално като същински израелци.

Как всъщност Израел сполучи да предотврати една толкова мащабна провокация?

На първо място, неоценима бе помощта на Гърция, която не допусна флотилията да отплава от нейни пристанища. Сътрудничеството между Атина и Ерусалим показва, че в региона се заражда нова геополитическа реалност. Нека припомним, че доскоро Гърция традиционно подкрепяше палестинците, а дипломатическите й отношения с Израел се развиха до пълен формат едва през 1990 г.

Тези промени естествено не идат оттам, че в Атина се формира по-топло отношение към еврейската държава. Просто през последните години Гърция откри съществени причини да сътрудничи с Израел. Икономическите й проблеми принудиха гърците да оценят възможните ползи от израелски инвестиции и туризъм. Приятелството им с палестинците междувременно срещна спънки, тъй като Хамас - управляващото движение в Газа, е смятано в Европа за терористична организация, а днес Гърция не би оцеляла без европейската финансова помощ.

Израел пък търси в региона партньор, който би могъл да замени Турция. За щастие не отложихме това дирене на нови контакти “за после” с надеждата Анкара да се опомни и да поднови едновремешните връзки помежду ни. Енергичното развитие на сътрудничеството между Израел и Гърция подпомага решаването не само на икономически, но и на политически задачи, сочи примерът с Флотилията на свободата.

Европейските авиокомпании също демонстрираха отговорно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване