07/12/11 17:42
(http://radiomilena.com/)

Роми искат да знаят как да гласуват

Централната избирателна комисия да осигури в деня на вота хора във всяка секция, които да обясняват на гражданите как да гласуват. Това поискаха от ромската партия ДРОМ във връзка с новите правила, заложени в изборния закон и според които в бюлетината ще се гласува само със знака „х”, пише „Новинар“, цитиран от actualno.com.
Според лидера на ДРОМ Илия Илиев това сериозно ще затрудни голяма част от електората при упражняването на правото на глас. Той даде като пример представителите на ромската етническа група. Сред тях има голям брой неграмотни хора, които няма да могат да поставят нужния знак.
Той прогнозира, че поради тази причина броят на недействителните бюлетини ще достигне стотици хиляди. Според ромския лидер гласовете на хората от малките населени места също могат да се окажат невалидни заради ограниченията при отбелязването в бюлетините. Голяма част от гражданите в малките градове и села нямат време и възможност да следят новините около промените в изборния закон, коментира Илиев.
От ДРОМ предлагат също така ЦИК да се договори с телевизионните медии с национално покритие всеки ден да се излъчват информационни клипове как трябва да се гласува на предстоящия вот.
Също така от ромската партия настояват да се обърне специално внимание на малцинствата, като се организират информационни кампании по места. Според Илиев това не може да се реализира от партиите, тъй като нямат необходимия ресурс.
От ромската формация се обявиха и срещу текста в Закона, според който ЦИК ще проверява документацията на политическите сили и на базата на тази проверка може да откаже регистрация на партиите. Това беше и една от основните забележки на Венецианската комисия към Изборния кодекс.
От своя страна Бисер Троянов от ЦИК коментира, че ще бъде подготвен специален клип, който ще информира хората как трябва да гласуват.
Троянов категорично отхвърли искането на ДРОМ да има лица, които в изборния ден да разясняват правилата за гласуване. По негови думи наличието на такива хора би се сметнало за натиск и влияние върху волята на избирателя. Според говорителя на ЦИК не е изключено да се реши пред секциите до избирателните списъци да се постави и квадратче с кръстче, което да указва как трябва да се отбелязва в бюлетината.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване