07/13/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Гръцки парадокс - кризата връща туристите

Ройтерс

Типичен плаж в Гърция на полуостров Пелопонес. Заливчетата не са застроени. До плажа има 2-3 ресторантчета, и само няколко постройки до 2 етажа. Снимка: e-vestnik

Туристите се завръщат по гръцките слънчеви острови, привлечени от рязкото понижение на цените на офертите за ваканция на Егейско море. Засегнатата от кризата държава обаче ще трябва да приложи сериозни реформи, за да може съживяването на туризма да продължи. Най-доходоносният сектор в Гърция, който се стреми да подобри очернения от новините за кървави улични протести имидж на страната, трябва да се пребори с повсеместната бюрокрация, която плаши туристическите компании и инвеститорите, както и да подобри качеството на услугите..

Туризмът по спокойните острови и древни исторически паметници осигурява почти една шеста от БВП на Гърция и едно от всеки пет работни места, така че силният туристически сектор е от огромно значение за плана на Атина през следващата година да изплува от най-лошата рецесия за последните четири десетилетия. “Не трябва да се успокояваме и да сме доволни от факта, че тази година изглежда добра. Трябва да се стремим да подобрим качеството на услугата”, каза ръководителят на гръцката асоциация на хотелиерите Янис Рецос, допълвайки: “Насърчаваме правителството да улесни бизнеса, за да привлечем нови капитали: би трябвало да е лесно построяването на нов хотел или басейн, това би трябвало да е лесно”.

Броят на туристите, които пристигат, за да се насладят на гръцките залези, живописни села, археологически останки и средиземноморската кухня, тази година скочи с почти 10 процента след две години, по време на които приходите намаляха с една пета вследствие на глобалната криза, съпътстваните от насилие демонстрации в Атина срещу мерките за икономии и стачките.

Гръцкият остров Родос, чийто средновековен град е известен най-вече сред английските и скандинавските туристи, бе посетен с една трета повече туристи, а остров Крит - с 15 процента повече. Увеличаването на броя на туристите се дължи най-вече на ниските цени, които привличат отдръпналите се посетители заради насилието, което взе живота на трима банкови служители при инцидент през май, и стачките, които оставиха туристите по пристанищата и летищата. Цените на хотелските стаи през последните две години паднаха с около 12 процента, каза Рецос, докато инфлацията скочи, достигайки до най-високата си стойност за последните 13 години - 5,6 процента през септември.

Гърция обаче продължава да бъде по-скъпа дестинация в сравнение със средиземноморските си конкуренти Египет и Тунис, които са облагодетелствани от по-ниското заплащане на труда. Тези държави загубиха туристите си заради политическите вълнения на Арабската пролет, но официални представители очакват те скоро да се завърнат. “Не съществува начин да се опитваме да бъдем конкурентни само на ниво цени, защото винаги ще се намери нещо по-евтино”, посочи генералният директор на съюза на гръцките туристически компании Георгиос Дракопулос.

Половината от увеличения брой на туристите е вследствие на намаляването на цените, заяви той, а други се завръщат в Гърция след като се се отказали миналата година заради вълненията или защото избягват Северна Африка поради тамошните бунтове. Израелците също предпочитат Гърция пред Турция. “Не можем повече да намаляваме цените, затова насърчаваме своите членове да предлагат по-добри услуги, да повишат качеството, искаме от държавата да прави по-добри реклами, да извърши реформи и да подобри инфраструктурата”, заяви Дракопулос.

Сред необходимите ключови реформи е кадастърът, на който да могат да вярват купувачите на вакационни вили и инвеститорите, за да се стимулират инвестициите в недвижимите имоти, както и усилията да се удължи туристическият сезон извън рамките на сегашния тримесечен летен период, фокусиран върху любителите на плажа. Гърция трябва да се рекламира не само като лятна дестинация, а да привлича и богати туристи, които са готови да плащат повече за културни и кулинарни изживявания ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване