07/13/11 19:39
(http://www.klassa.bg/)

Започват преговори за първите 70 млн. евро заем за БДЖ

 Международната банка за възстановяване и развитие (Световната банка) ще отпусне заем от 240 млн. евро за рехабилитация на железопътната инфраструктура. Първият транш от 70 млн. евро ще се използва за модернизацията в железниците. За да преговаря по условията на кредита, вчера правителството поиска мандат от парламента за преговори с банката.
Планира се с част от парите дружеството да изчисти част от задълженията си към кредитори и доставчици, докато получи планирания заем от Световната банка на обща стойност 600 млн. лева. 460 млн. от тях ще бъдат предназначени за БДЖ, а останалите 140 млн. ще отидат в НК „Железопътна инфраструктура“.
Заемът е част от голяма програма за преструктуриране на холдинг БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Условието по отпускането му обаче включва строг режим на икономии. Програмата за това обхваща над 100 мерки, включително и съкращения на персонала.
Идеята е да бъдат създадени две самостоятелни компании – „Пътнически превози“ и „Товарни превози“, обясни по-рано шефът на Управителния съвет на холдинга Владимир Владимиров. По думите му през миналата година е стартирал планът за преструктуриране, като фирма „Локомотиви” е влята в БДЖ. Необходимите локомотиви и вагони са прехвърлени в двете дружества. Част от програмата предвижда и съкращение на 5700 души от персонала на компаниите, което предизвика недоволството на синдикалните структури там.
Според запознати обаче двете инфраструктурни дружества са във фактически фалит – само БДЖ има около 500 млн. дългове. Тъй като не плаща такси на „Железопътна инфраструктура“, и тази компания също е в затруднено положение.
Според председателя на транспортната комисия Иван Вълков (ГЕРБ) и съпартиеца му Светослав Иванов БДЖ е в колапс, пред фалит и върви към закриване и без заема за преструктуриране не може да излезе от ситуацията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване