07/13/11 16:56
(http://www.klassa.bg/)

И треньорите в "Гласът на България" воюват за таланти

Шоуто „Гласът на България“ стартира в ефира на bTV на 18 юли от 21.00 часа. То ще се върти в първите три дни на всяка седмица. По думите на Апостол Пенчев – директор „Телевизионни програми” на bTV Media Group, позиционирането на това мащабно и различно предаване през летните месеци е плод на проучвания през последните три години, които са показали, че аудиторията иска да гледа големи продукции и през лятото: „България е четвъртата страна в света след Холандия, САЩ и Украйна, която реализира този формат. В другите наши начинания не сме успявали да бъдем в пилотните страни, но сега се надяваме, че останалите над 20 държави, в които предстои да се прави този проект, ще се поучат от нашия опит“.

Какво отличава този формат от останалите?


Шоуто „Гласът на България“ е праймтаймов тв продукт с нов характер, изключително позитивен и добронамерен, в който няма да има унищожителна и сриваща критика срещу артистите, и в който няма да се чуе нищо обидно към никого. Целта е да бъде създадена професионална общност и да се избере най-добрият глас на страната.
Онова, което отличава формата от „Мюзик айдъл“, X Factor или „Стар академи“ и подобните продукции, е, че четиримата треньори ще избират своите отбори само по гласовите данни и достойнства на претендентите.
Участниците ще бъдат свободни сами да изберат стила, в който да се изявяват и чрез който се чувстват най-комфортно, без да бъдат подтиквани да изневерят на стилистиката, която предпочитат.
По отношение на аудиторията, „Гласът на България“ е насочен към младите, като комуникацията в интернет ще бъде много активна, а феновете ще могат да общуват директно с участниците във Фейсбук и Туитър. За първи път ще има гласуване, което е формирано както от SMS-и ,така и чрез интернет, което би трябвало да осигури максимална обективност.
Любопитното е, че като част от декора са разработени и създадени специални музикални кресла за менторите - Миро, Ивана, Кирил Маричков и Мариана Попова, които се въртят. Така четворката ще изразява своеобразното си персонално одобрение или отказ, обръщайки се или не с лице към даден кандидат, сподели музикалният продуцент на шоуто Евгени Димитров-Маестрото.

Стрес в първия етап

Участниците, които ще видим в първия кръг на състезанието, ще бъдат подложени на невероятен стрес, защото те ще трябва да пеят с лице към гърбовете на треньорите. Това е част от регламента за „кастинг на тъмно“ - преценката да бъде само на база на звуковата картина, която се чува. Ако повече от един или дори четиримата се обърнат с лице към изпълнителя, тогава започва битката между тях, към кой отбор ще бъде привлечен певецът. Задължение на участника е да избере по своя преценка след разговор с треньорите към кой тим ще се присъедини. И тук, в тази част от състезанието, става наистина интересно и зрелищно заради прийомите за убеждение, които ще приложат ръководителите на тимове, стигащи дори до наддаване, и примамливи и изкусителни обещания.
Маестрото подчерта, че е приятно изненадан от потенциала на плеядата млади певци, които ще имат честта да са част от музикалните отбори, които ще са съставени от 14 играчи. Той уверява, че парчета от типа „Шест кокошки съм заклала“ и „Кен лий“ няма да чуем, като ще звучат само качествени неща и много българска музика.

Битките във втория кръг

Във втората фаза на състезанието предстои да видим битки, в които участниците от самите отбори ще излизат в дуети един срещу друг, и този, който се представи по-добре, ще може да продължи напред. Целта е във полуфиналния етап, когато ще са концертите на живо, всеки един от треньорите да има по шест състезатели, които ще вземат участие в концертите. Тогава ще се включат и помощниците към треньорските щабове – експерти, приятели и техни колеги, които ще подпомогнат блестящото представяне на претендентите на сцената, а певците ще имат честта да пеят с учителите си.
Така на галавечерта ще видим четирима състезатели ( по един от всеки отбор, които са останали след вътрешните елиминации).
Големият стимул за финалистите е възможността да работят за Universal Music.
Между всеки от етапите певците ще преодоляват нива на подготовка. Ще работят с вокални педагози, специалисти по английски език, корепетитори.


БЕК СТЕЙДЖ БЛИЦОВЕ:

Четиримата ментори усещат и предизвикателството, и съревнованието в това да успееш да станеш треньор на „Гласът на България“.

Мариана Попова:
„Съревноваваме се много позитивно, в добрия смисъл на думата, и защото ние сме си фенове един на друг. Но истината е, че няма как да тренираш хора, които на моменти пеят доста по-добре от теб. Първото, което ще кажа на избраните от мен, е, че съм безкрайно щастлива да съм обградена от толкова талантливи хора. Второто, което ще им кажа, е да не се взимат на сериозно. Мисля, че мога да ги възпитам и да ги науча на ценности и морал. На талант няма да ги научим, защото те си го имат. Може би е нужно да озаптим в някаква степен необуздания устрем, който имат, особено пред камерите. Но важното е да са човеци, да са отворени към всички и да имат и енергията да отговарят на обичта на хората. Тук няма дискусия поп или попфолк, фолклор или рокендрол, всички добри гласове останаха при нас и ще бъдат показани в шоуто като част от нашите отбори.“

Миро:
„Най-хубавото от това предаване за мен в личен план е фактът, че успяхме да създадем искрено приятелство с артистите, които много харесвам - Мариана, Ивана и господин Маричков. Но извън предаването, все пак сме и конкуренция в музикалните класации на България, доколкото ги има, и сме се борили самостоятелно за сърцето на публиката си. Все пак само един ще успее да стане „Гласът“. Всички останали ще придобият опит, затова най-хубаво е във времето, в което ще бъдем заедно, да създадем артисти, които да бъдат запомнени като марка, които да могат да се продават добре и след това предаване. Това е моята лична цел към ядрото от екип, който съм избрал. Защото не е важно да дадеш на някой само чаша вода, а да му покажеш къде е изворът“.

Евгени Димитров, Маестрото:
„Един от големите уроци е този, че си дадох сметка за това, че ако слушаш, без да гледаш, картината е съвсем различна. Трябва да призная, че в повечето случаи ние слушаме явно с очите си. България е сред първите държави, в която тръгва този формат, преди през есента той да бъде пренесен в нови 25 държави. За това сега всяка една стъпка и действие се гледа под лупа от лицензоносителите.
Ние ще изберем „Гласът“ абсолютно без никакъв компромис, и то в степенуването по отношение на собственото развитие на певеца.
В началото заради многото големи формати, направени вече в България, имах огромни притеснения, дали въобще ще имаме достатъчно голям брой кандидати. Риск винаги има. Собствениците на формата категорично поставиха условието да имаме нужния набор от таланти, събрани предварително. Те нямаше да ни допуснат, ако нямахме нужната селекция предварително. Трябваше да доказваме, че в България имаме море от млади таланти. След предварителния кастинг и селекцията с помощта на холандските ни партньори участниците, които избрахме, са наистина с най-висок потенциал на пазара в момента.
Сега всичко ще зависи от самите състезатели и от вътрешната им убеденост, желание и мотивация да работят денонощно, за да се реализират!“

Кирил Маричков:
„Избрах в тима си момиче, което пее чист фолклор. Това е едно потвърждение, че ние не се влияем от жанра и песните, а единствено подбираме участниците според гласовете им. Народната музика не е точно по моята част, но все пак аз се прекланям пред гласовете им. Ще оставя тези участници да се състезават с това, което е силата им - чистия фолклор.“

Ивана:
„Залагам на орнаментиката в пеенето, която ще използват младите. Изпитах изненада от визията на певците, която се разминава с очакването, изградено от големите гласове. За това идва и култовата реплика: „Я ела при мама!“ Забавно ми е в този формат и не се налага да играя роля. Такава съм, каквато съм в живота. Не мога да скрия реакцията си, когато харесвам нещо или не.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване