07/13/11 15:38
(http://radiomilena.com/)

Изписаха натровените в Китен деца

Всички натровени деца от хотела в Китен са изписани от болницата в Бургас, съобщи агенция КРОСС.

Припомняме, че на 10 юли вечерта 31 деца от Русия и Украйна бяха приети на лечение в отделението по Инфекциозни болести към МБАЛ–Бургас.
Още на следващия ден контролните органи предприеха проверки и взеха проби от водата, храната и персонала в хотела. Резултатите от тях излязоха днес.
Всички проби за патогенни микроорганизми са отрицателни. Изследвани са депонирани изпражнения от заразените деца и от кухненския персонал в хотела, както и от повърнати материи от децата. Проби са взети и от питейната вода, както и от централното водоснабдяване на Китен.
Отрицателна е и микробиологичната проба от водата в басейна, както и тази от автомата за минерална вода, който се намира в ресторанта на хотела.
Задоволителни са резултатите от пробата на морска вода от плажната ивица на хотела. Тя отговаря на изискванията по Директива 7/2006 на ЕС.
Микробиологичната проба от собствения водоизточник на хотела също е отрицателна.
Не така обаче стоят нещата при химическото изследване. То е показало високи стойности на остатъчен хлор в басейна, макар че по закон собствениците на обществени басейни са длъжни да правят ежедневни замервания на този показател и на киселинността на водата.
В собствения водоизточник на хотела са изолирани манган и амоняк над стойностите. Завишено е и съдържанието на хлор, но с малко.
Отрицателни са също пробите от храните в хотела, взети от Областната агенция по храните – Бургас. В тях не са открити патогенните организми, които вероятно са причинили ентероколита.
Утре се очаква да излязат резултатите от пробите на носогърлените секрети на децата за стафилококова инфекция. Специалистите обаче предполагат, че вероятността те да са положителни, е малка.
На базата на тези изследвания утре ще се съберат представители на РЗИ-Бургас, ВиК и Областната агенция по безопасност на храните, които ще се произнесат точно каква е причината за натравянето на децата.
Мангановото натравяне обаче е изключено, тъй като за да се стигне до него е необходима по-продължителна експозиция.
Амонякът пък може да причини повръщане и диария, но не и висока температура. Същото се отнася и за остатъчния хлор.
Контролните органи са съставили едно предписание и три броя актове на собствениците на хотела. Единият е за прехлорирането на басейна. Вторият, затова, че не са уведомили предварително за организирането на детска група, каквото е изискването в Закона за здравето. Третият акт е за надвишаване на капацитета на почивната площ на хотела. Точната сума на глобите ще стане ясна, когато бъде изготвен наказателният акт.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване