07/13/11 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Своеволията на “Лукойл” сриват Бор(и)совите акции

Иво Инджев

Когато чух шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов да казва пред БНТ, че единствено „ЛУКойл Нефтохим“ не е монтирала измервателни уреди на акцизните си складове, се ядосах на себе си: пропуснах оправдателната теза. А беше ясно, че повече от странно, точно най-могъщият ирач на пазара на горивата да „пропусне“ подобно нещо (както аз пропуснах по невнимание да чуя как се обосновават).

Оказа се, че имало много сериозна причина тъкмо „Лукойл“ да не спази (а вероятно и да спазари) срока за поставянето на специални измервателни уреди, които подават онлайн информация до митниците за влизащите и излизащите акцизни стоки. Той е изтекъл на 26 юни. Но властта едва сега се осмели да „освети“ тази тъмна история и то без „дърпане на уши“. Та нали лично премиерът Борисов се застъпи за руската компания в скандалното й поведение спрямо собствения му министър Трайчо Трайков, като на практика го бламира след изказването му, че никоя друга компания не си е позволявала такъв тон спрямо министър ( бяха го обвили, че е неграмотен, не можел да смята). Смее ли сега Ваньо Танов да направи нещо повече от това да „констатира“ своеволието на всесилната „Лукойл“?!

Но и от вестниците (понякога) има полза. „Сега“ внасят яснота. „ЛУКойл“, според вестника, обяснили на Танов, че не са изпълнили изискванията, защото им трябват огромни средства за монтирането на стотици измервателни устройства. Когато се приемала наредбата, не било отчетено (как смеят!?), че „Нефтохим“ е цял индустриален град с мащабите на Перник и че е необходимо време да бъдат поставени уредите. Изпълнението на наредбата било залегнало в инвестиционната програма и до края на годината (ако е рекъл Господ, а той е далеко, чек в Москва) всички данъчните складове на компанията ще спазят буквата на закона. Ако е възможно с някакви количества да бъде излъгана държавата, това може да се случи само в „ЛУКойл Нефтохим“, тъй като те не отговарят на тези изисквания.

Какво откровение: само на „Лукойл“ е официално разрешено да мами държавата! Няма шега, няма измама, тъй е рекъл представителят на държавата Ваньо Танов.

Нали се сещате, че ако лично вие излъжете държавата и ви хванат, няма да ви чакат нито до края на годината, нито до края на деня. Ескадроните за бързо реагиране срещу дребните далавераджии ще ви проснат на земята и ще покажат позора ви по телевизиите за назидание на всички кокошкари. Защото за „кокошка няма прошка, а за милиони- няма закони“. На този принцип се действа тук. Как така обаче ще извиват ръцете и ще навеждат главата на олигарха Златев? Ами че той е този, който е свикнал да извива ръце и да навеждат пред него глава в нашата държавица, в която властва правилото на „наведената главица“.

Понеже схващам, че от консултантски хонорари може да се забогатее, а много ми се ще и аз да си оправя положението с легален грабеж, предлагам се на „Лукойл“ за консултант. Щом са толкова зле с парите, да започнат съкращения на някои неприсъщи за нормалния бизнес разходи, присъщи обаче за пазителите на колониалното статукво у нас, които го финансират. Например да не сключват повече договори за поддръжка на Монумента на Окупационната Червена Армия (МОЧА) и да спрат да го затрупват с цветя и венци в деня на Отечеството (на Русия). Като ги крънкат за хонорари на „Любе“ и други любими инструменти на руското лоби, да започнат да отказват. И, ако могат, да откажат да плащат за кампании в чест на посещението на руския президент, маскирани като „Година на Русия в България“, както направиха през 2008-ма. И тогава ще им се освободят малко средства, за да започнат да се държат на българска земя като ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване