07/14/11 16:32
(http://www.klassa.bg/)

Бюджетни съкращения за €70 млрд. успокояват пазарите

Пакетът от мерки за бюджетни съкращения в Италия, особено важен за успокояване на европейските пазари, вчера бе гласуван в Сената. До последно той бе променян и предложението за съкращения от 48 милиарда евро за три години бе разширено до 70 милиарда евро до 2014 г. Целта на мерките е да се постигне баланс в бюджета до 2014 г., което е изискване на ЕК пред третата по мащаби икономика в еврозоната.
Мерките, които се обсъждат в парламента, са пълни с пропуски, противоречия и грешки, пише Еуженио Скалфари, коментатор на в. “Република“, който е един от най-острите критици на кабинета. Опозицията призова правителството на Силвио Берлускони да си ходи, защото е неспособно да овладее кризата.
Според пакета падат редица данъчни облекчения, което удря и семействата с деца, учащите си, парите, които хората ще дават за здравеопазване.
Италианците бяха изненадани от прякото предаване по тв на дебата и с промяната обвързването на пенсионирането с увеличаване на продължителността на живота да стане от 1 януари 2013 г., а не от 2014 г. От тази дата хората ще излизат в пенсия прогресивно с по 3 месеца по-късно. Но пък т.нар. златни пенсии, които са над 90 000 евро годишно, ще бъдат намалени „от солидарност“ - с между 5 и 10% за тези над 150 000 евро. Влиза веднага в сила таксата от 10 евро за преглед при лекар, както и 25 евро за бърза помощ.
Общините ще трябва да орежат разходите си и да ревизират приоритетите си.
Гледан от чуждите инвеститори като гарант за италианската финансова стабилност, министърът на икономиката и финансите Джулио Тремонти вчера заяви, че също като на „Титаник“, където не се спасяват дори пътниците от първа класа“, орязването на бюджета ще засегне всички италианци.
Политическите и административните разходи, които в момента са около 23 милиарда евро годишно, бяха предмет на остра полемика, докато се подготвяше пакетът. 1,7 милиарда евро отиват за заплати и разходи на депутати и близо 1 милиард евро за коли на чиновниците. Средната заплата на законодателите в Италия е 11,704 евро, една от най-високите в Европа. Сега обаче бе решено орязването й с почти 50%, за да се изравни с европейската, да се отложи за след изборите през 2013 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване