07/14/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Гърция e пред "частичен фалит", спасяват я с нови 104 млрд. евро

Гърция е заплашена от „частичен фалит“. Предупреждението дойде вчера от Международния валутен фонд (МВФ), като дори премиерът на Гърция Георгиос Папандреу за първи път не изключи подобно развитие на събитията. Според него следващите дни ще са „особено съдбоносни”, тъй като, ако финансовата помощ от ЕС и МВФ не дойде скоро, икономическите реформи в затъналата в дългове страна ще се провалят. “Настоящата атмосфера не ни помага да се измъкнем от кризата. Тази несигурност плаши инвеститорите. Ако не получим скоро решение за втора помощна програма за Гърция, което да позволи на страната да предприеме дълбоки реформи, самата програма ще се провали”, предупреди гръцкият премиер.
За варианта „частичен фалит“ се заговори още на срещата на Еврогрупата в началото на седмицата, за да се предотврати разрастването на дълговата криза към Испания и Италия.
Според германското предложение за решение на проблема се предвижда да се отсрочи падежът на държавните облигации, както и да има по-гъвкав спасителен фонд за Гърция и другите задлъжнели страни. Срещу подобна идея продължава да бъде Европейската централна банка.
На същото мнение е и МВФ, според който участието на частни кредитори в новия пакет от финансова помощ за Гърция ще бъде оценено като "частичен фалит".
Контролиран фалит, а не реален фалит е становището на агенциите за кредитна оценка, поясни финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос в извънредна пресконференция след края на срещата на финансовите министри от еврозоната, предаде GRReporter.
Още през пролетта кредитните агенции заявиха, че ще дадат оценка „контролиран фалит”, ако Европа и Гърция потърсят „доброволното” участие на частните инвеститори в разсрочването на плащанията по външния дълг. Венизелос подчерта, че този вариант остава на масата за преговори и Брюксел разглежда 36 различни сценария как да включи отлагането на плащанията по част от гръцките държавни облигации през следващите три до пет години.
Частична неплатежоспособност на Гърция ще доведе до ръст на дълга на страната до 166 на сто от нейния БВП тази година и до 172% догодина, изчислиха от МВФ. Техните оценки сочат, че страната ще се нуждае от нов заем в размер на 104 млрд. евро, като 71 млрд. евро ще са от ЕС, а другите 33 млрд. лв. ще са от участието на частните кредитори. При това банките ще понесат загуби, а гръцката държава ще трябва да подпомогне капиталовата им адекватност, съобщава в. "Катимерини", като се позовава на доклад на фонда.
От ЕЦБ пък са по-оптимистични, като банката обяви данни, според които държавният дълг на страната ще достигне 161% от БВП през 2012 г. Очаква се до 2020 г. дългът да намалее до 127% от БВП. Към момента гръцкият дълг е в размер на 350 млрд. евро, като според ЕЦБ бъдещата динамика „до голяма степен зависи от фактори, контролирани от гръцкото правителство”.
Изказванията на международните институции идват часове след като рейтинговата агенция Fitch понижи с още 3 пункта рейтинга на Гърция - от B+ на CCC, предаде АП. Рейтингът CCC според скалата на агенцията вече е знак за фалит. Причината за новото понижение е липсата на решение от ЕС и МВФ за спасителен пакет за Гърция и опасността за частния сектор в страната. Според гръцкия финансов министър решението на Fitch е неразбираемо, тъй като сроковете за действие на страните от еврозоната и МВФ са определени и се знаят. Реакцията и на Брюксел бе в същата посока. “Съжаляваме и трудно разбираме решението на Fitch“, заяви говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен. В отговор на въпрос, дали има решение за извънредна среща, свързана с развитието на събитията в еврозоната, тя посочи, че засега няма яснота и среща ще бъде организирана тогава, когато бъде преценено за необходимо. В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страните от еврозоната не бива да провеждат среща на високо ниво, докато не са готови да одобрят план за разрешаването на гръцката дългова криза, предаде АФП. Припомняме, че по-рано през седмицата президентът на ЕС Херман ван Ромпуй се опита да свика извънредна среща на еврозоната в петък.
Според агенция “Блумбърг” фалитът на Гърция е неизбежен. За факторите на международните финансови пазари "фалитът на Гърция" е всичко друго, но не и табу, сочи анализът.
Напрежението около държавните дългове на страните в еврозоната се увеличава, като стана ясно, че ако кризата се разшири и в Италия, може да срути цялата финансова система на Франция, тъй като банките в страната са най-големите притежатели на държавен и частен дълг. Най-тежко ще бъдат засегнати френските банки, включително BNP Paribas и Credit Agricole, на които Италия дължи сумата от 280 млрд. евро. За да успокои пазарите, страната пласира вчера облигации за близо 5 млрд. евро при рекордно високи лихви, съобщи италианската централна банка, цитирана от ИТАР-ТАСС. Търсенето надвишаваше предлагането 1,487 пъти, а лихвите достигнаха 5,9 процента. Участници на пазара отбелязват, че Италия е успяла да получи около 5 милиарда евро, но това е станало благодарение на увеличената доходност по тези ценни книжа.


МФ отмени аукцион заради дълговите проблеми

Обявеният на 18 юли, понеделник, аукцион за преотваряне на емисия 15-годишни държавни ценни книжа, деноминирани в евро, у нас се отменя, съобщиха от Министерството на финансите. Решението е продиктувано от силната волатилност на международните капиталови пазари, свързана с проблемите със суверенните дългове на някои държави от еврозоната. Провежданата устойчиво дисциплинирана фискална политика на кабинета доведе до адекватно текущо изпълнение на бюджетните параметри към края на първото полугодие и не е налице необходимост от допълнителен ресурс от вътрешния пазар, посочват още в мотивите си от ведомството на Симеон Дянков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване