07/14/11 16:31
(http://www.klassa.bg/)

Полша ще ориентира ЕС към алтернативните горива

Сред основните задачи на полското ротационно председателство заедно с икономическия растеж, сигурността и прозрачността е ориентирането на ЕС към производство на чисти алетернативни горива. Всяко ново председателство носи нови възможности, а полското е изправено пред много тежки проблеми, които донесе глобалната финансова криза. Ние сме готови да изпълняваме ключова роля в съюза, като поемаме значителната отговорност да създадем обща европейска политика. Общността ни има тежък опит със снабдяването с горива, което означава, че трябва да търсим алтернатива. Енергийните източници трябва да са сигурни и разнообразни.

Съюзът се очаква да маркира пътната карта за енергийния сектор до 2050 г.

Категоричните стъпки на ЕС за формиране и провеждане на обща енергийна политика ще доведат и до постигане на дългосрочните цели за преминаване към ниска въглеродноустойчива и сигурна енергийна система, която ще е полезна на всички страни в Европа. Необходимо е изграждане на система, която ще повиши сигурността на енергийните доставки и ще насърчи конкурентоспособността и икономическия растеж на ЕС. Целият този процес обаче трябва да е прозрачен. Полското председателство си поставя като конкретна цел изграждане на система за проучвания за производството на шистов газ, която обхваща отделните държави, защото може да се окаже, че на нашия континент има големи находища. Европейските дебати за енергетиката ще се водят през ноември, като ще се отчита интересът на всяка една страна членка. Това се налага заради различията. Например Франция има силна ядрена енергетика, докато Германия се отказва от нея. Очаква се именно по време на полското председателство ЕС да маркира пътната карта за развитие на енергийния сектор до 2050 година.
Началото на нашето председателство съвпада с годишнината от едно събитие, което изчисти името на Варшава и тя вече не се асоциира със Студената война. Варшавският договор престана да съществува преди 20 години, когато Полша разчупи веригите на утопичната идеология.

Ще наблегнем и на развитието на пазара на цифрови услуги

Сега пред нас е амбициозната задача да работим за икономическия растеж на обединена Европа, който ще бъде постигнат чрез по-висока интеграция, защото поляците вярват в ЕС. Крайно време е да се създаде нов модел на икономическо развитие, основан на по-тясното сътрудничество между държавите. Ще се стремим да изготвим нов бюджет на ЕС за периода след 2018 година, чрез който да бъдат поддържани най-важните политики на ЕС – политиката на синергия и общата селскостопанска политика. Ще наблегнем и на развитието на пазара на цифрови услуги, защото 60% от онлайн транзакциите се провалят заради различни пречки. Също така ще работим за намаляване на цените на роуминга.
Важен за Полша е икономическият растеж на ЕС, който ще бъде реализиран чрез кохезионната политика. По време на криза ротационните председателства трябва да бъдат много гъвкави по отношение на решенията, свързани с икономиката, защото са ограничени от фискална рамка. Трябва да се работи и за улесняването на достъпа до капиталовите пазари, финализиране на работата по патентната система и отворяне пазара на ЕС за други страни. ЕС трябва да покаже, че е конкурентоспособен.
Друг приоритет е отбраната, като по време на председателството ще бъдат задълбочени отношенията между ЕС и НАТО. Амбицията ни е да се създаде стратегия за развитие на връзката на съюза с арабския свят. Селскостопанската политика и регионалното развитие също са особено важни. ЕС ще обърне лице към европейския фермер, а контролът по безопасност на храните ще бъде строг.
В международен план Полша поддържа задълбочаването на сътрудничеството между ЕС и страни като Украйна, Сърбия, Черна гора и Молдова. Акцент ще е източното партньорство, което традиционно е приоритет за Полша. Плановете за разширяване на ЕС са приоритетна област и въпреки че за някои страни членки присъединяването на Хърватия не е приемано с ентусиазъм, Полша си поставя за цел да доведе този процес до край. Но най-големите изпитания пред председателството са събитията в Северна Африка.

Изказването на посланика е от вчерашната дискусия „ЕС през полското председателство и къде е България“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване