07/14/11 16:53
(http://www.klassa.bg/)

Потребителите свиват разходи с мобилните услуги в пакет

Teнденциите за бъдещето в сектора на комуникациите е преминаване на все повече абонати от фиксирани към мобилни телефонни услуги. Едновременно с това се очаква и понижение на средномесечните потребителски разходи за разговорите. Операторите ще правят допълнителни промоции и отстъпки, а най-популярни ще бъдат мобилните услуги в пакет. Това сочи прогнозата на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), направена по време на Втората годишна конференция „Комуникационна инфраструктура, пазар и услуги”.
Гласовите телефонни услуги са били с най-голям относителен дял в общия обем на пазара за 2010 г., като според данните на КРС те са били около 74% за миналата година. Приходите от мобилна гласова услуга са 83,4% от тях. От друга страна, приходите от предоставяне на мобилни услуги са били 1,94 млрд. лв., или 61,7% от общия обем на пазара на електронни съобщения в България. Спрямо 2009 г. е отчетен спад от 7,7%.
През миналата година компаниите са инвестирали 800 млн. лв. за 2010 г., а за 2011 г. те ще налеят още 638 млн. лв. Капиталите са насочени предимно в изграждане и развитие на мрежите с цел предоставяне на интегрирани услуги. По отношение на роуминга очакванията са регулаторът да се намеси, за да свали цените. След няколко години това понятие съвсем ще отпадне, каза Петър Статев, председател на Съвета на директорите на „СмартКом България“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване