07/14/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Цивилни коли с камери следят шофьорите нарушители

Автомобили без отличителни знаци ще се движат по пътищата със записващи камери. Методът е заимстван от Холандия, където шофьорите са винаги нащрек и с повишено внимание, когато са на пътя. Това съобщиха вчера от сектор „Пътна полиция“ към МВР пред агенция „Фокус“. Превантивните мерки ще са с цел намаляване катастрофите и други произшествия по пътищата. Над 50% от тежките инциденти са заради несъобразена скорост.
Цивилните коли ще са разположени по възлови кръстовища и булеварди. Те ще са оборудвани с камери, GPS и радари, с които ще хващат недисциплинирани шофьори.
По пътищата са разположени 15 стационарни и 42 мобилни камери. Ще бъдат поставени още около 20, за които ще бъде известено официално къде ще са монтирани. През последните пет месеца са заснети около 45 000 нарушения. До 10 дни нарушителят получава електронния си фиш за нарушението. 30% намаление от глобата може да има шофьорът, ако плати до 14-дневен срок. Според Стойчо Константинов – началник сектор в отдел "Пътна полиция”, системата „електронен фиш“ има дисциплиниращ ефект. Независимо кой е бил на шофьорското място, отговорност носи собственикът на автомобила, уточни той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване