07/15/11 05:12
(http://radiomilena.com/)

Искат рибарски Шенген за Черно море

Създаването на европейска брегова охрана в Черно море, тип рибарски Шенген, е идеята, която е залегнала в европейския регламент за морската политика. Очаква се неговото гласуване до края на годината в Европейския парламент, съобщи във Варна евродепутатът Илияна Йотова. Тя инициира среща на делегация от Комисията по рибарство в Европарламента с представители на науката и бранша у нас, предаде actualno.com.
Илияна Йотова представи своя доклад за рибарството в Черно море, данни за състоянието му, както и предложенията за европейската политика в Черно море. Идеята за брегова охрана е дошла от десните партии. Тя предвижда патрули от страните-членки да кръстосват морето, оборудвани с модерна техника и катери. Така ще може да се следи за улова и да се контролират бракониерските набези. Това ще помогне за развитие на отрасъла в Румъния и България.
Единствено двете страни-членки се съобразяват с европейските квоти и забрани, като останалите държави в Черноморския басейн не ги спазват – каза Йотова. Тя даде пример с Турция, която държи 89% от рибарството в Черно море и на нея принадлежат 91% от стойността на улова.
Все още няма подписана правна рамка, която да обвързва всичките 6 държави в Черноморския регион, посочи евродепутатът.
По отношение на задържания балчишки рибарски кораб в Румъния наесен ЕК ще прави проверка на сигнала и ако установи нарушение на еврорегламента за свободен достъп, на северната ни съседка ще има наложена наказателна процедура.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване