07/16/11 06:10
(http://e-vestnik.bg/)

Бахаров с марихуана или някои изисквания към партиите за следващите избори

Явор Бахаров. Снимка: от екрана на бТВ

В съобщението, че Актьорът Явор Бахаров, известен от сериала “Стъклен дом” и филма „Тилт”, е бил задържан заради притежаване на марихуана, се казва, че това е станало при “рутинна проверка” на ул. “Г. С. Раковски” в София. Оказало се, че носи в себе си 0,75 грама марихуана и преседял през нощта в полицията. Предстои дело. Законът у нас предвижда от 2 до 8 години затвор, независимо дали е минимална доза марихуана или друго наркотично вещество (виж тук).
В случая с Бахаров не е изключено да мине с глоба от 1000 лв., като маловажен случай - така казали пред медии от самото Първо РПУ, където е бил задържан. От прокуратурата са обяснили, че макар по закон и еднократна доза да е престъпление, за подобни малки количества може да не се образуват дела. За да се стигне до осъдителна присъда на човека, заловен с наркотик, се изискват множество експертизи на веществото, което обаче в случая няма да стигне. Но Бахаров по-скоро ще се измъкне затова, че е известен и мнозинството от по-младите ще го подкрепят и ще създадат проблеми на полицията и прокуратурата. Много са случаите, в които се стига до условни присъди за една цигара марихуана, защото законът не прави изключения за количеството.

Махируханата в “Младост” до 2002-2003 г. се продаваше от “непрофесионални” пласьори - младежи, които отглеждат сами, купуват от Петрич и продават на приятели. След това свързани с полицията наркопласьори иззеха бизнеса, като заплашиха всички, които продават. Цената се качи, качеството падна, отбелязаха пушачите на марихуана в района. Снимка: архив e-vestnik

Какво, обаче, не разбира обикновеният човек от това съобщение, което трябва да се поясни. Първо – каква е тази рутинна проверка, щом бъркат по джобовете на известен актьор? Това не рутинна проверка, а целенасочен тараш с определена цел (в интернет се майтапят, че това е акция  “Сериалите”).

Повечето българи не знаят, но полицията у нас непрекъснато нарушава Закона за МВР. Няма такава рутинна проверка. Проверка на хора на улицата се прави, само ако има акция за издирване на престъпник. Това е полицейски произвол полицаите да спират всеки срещнат и да го карат да си изпразни джобовете. Това са сталинистки прийоми на полицията и беззаконие.

В Закона за МВР точно е указано кога може да се спира човек за лична проверка (виж тук). Полицаите постоянно нарушават закона и се оправдават, че еди кой си, когото проверявали, бил съмнителен или приличал на издирвано лице.
А на кое издирвано лице прилича Бахаров, че да го претърсват?
За неосведомените – 0,75 г марихуана няма и една цигара – това е цигара от тънките.

Акцията срещу Бахаров е планирана и е по донос на хора около него. Целта е да се плашат младежите и да се стресне обществото. Цветанови номера, с каквито акции полицията плаши хора в която и да е сфера.
Младежите не смятат (и с основание) пушенето на марихуана за сериозна престъпление. С марихуана по света за залавяли коя ли не звезда от шоу бизнеса.

Уили Нелсън пуши цигара с неизвестно съдържание. Пред него е табличка с друга трева, която прилича на чубрица… Снимка: Къш енд ориндж джус

В Щатите неотдавна хванаха при проверка на пътя 180 грама марихуана в микробуса на певеца и музикант Уили Нелсън. Щатски прокурор заяви пред медиите, че ще поиска от съдията да осъди певеца да изпее в съдебната зала песента „Блу айс краинг ин дъ ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване