07/17/11 17:42
(http://www.klassa.bg/)

Дали САЩ ще запазят кредитния си рейтинг?

За да запазят първокласния си кредитен рейтинг ААА, САЩ вероятно ще се нуждаят както от споразумение за повишаване горната граница на държавния дълг, така и от достоверен план за съкращаване на дефицита на стойност около $4 трлн. От Moody's предупредиха, че искат да видят „стратегия за дефицита, която ще доведе до стабилизиране, а след това и съкращаване на съотношенията държавен дълг/БВП и дълг/приходи в рамките на идните две години“.
Standard & Poor's пише в доклад отпреди два дни: „Като изключим всички извънредни фактори, ако споразумението за тавана на дълга не включва план, който според нас ще стабилизира надеждно динамиката на американския дълг в средносрочен период, и ако резултатът от преговорите ни убеди, че подобен план може да е наличен в рамките на няколко месеца, ще можем да потвърдим дългосрочния и краткосрочния рейтинг на страната и да й дадем отрицателни перспективи. Ако се постигне споразумение, но не сметнем, че то ще стабилизира динамиката на дълга, очакваме да понижим дългосрочния рейтинг ААА, да потвърдим краткосрочния А-1+ и да дадем отрицателна перспектива на дългосрочния рейтинг.“
Goldman Sachs имат своите съмнения дори по най-вероятния сценарий: „Ако използваме нашите прогнози като отправна точка, очакваното от нас споразумение за $1,7 трлн. ще е голям напредък, но вероятно няма да отговаря на критериите на Moody's. Предвид това смятаме, че всяко споразумение от тази година ще бъде само първата стъпка. Реформи на данъчната система и на социалните програми можем да очакваме едва след изборите през 2013 г. Тъй като циклично коригираният първичен дефицит е около 6% от БВП през 2011 г., очевидно е необходимо допълнително консолидиране и това според нас е първата от многото стъпки за съкращаване на дефицита в следващите години.“
Ето и клаузите по хипотетичното споразумение, въз основа на което Goldman Sachs изготвиха прогнозите си. Първо, наличие на споразумение с мерки за съкращаване на първичния дефицит с $1,5-1,7 трлн. Второ, спестени около $1,1 трлн. от контролираните постоянни разходи чрез таван на разходите. Около $350 млрд. спестени средства от здравеопазване, най-вече от Medicare. Около $250 млрд. спестени от други области от „задължителния“ бюджет, като селскостопански субсидии, пенсии на федерални служители и такси за спонсорираните от правителството предприятия (GSE). Трето, схема за повишаване на лимита на дълга с $2,4 трлн., подобен на предложения от лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл. Четвърто, хипотетичното споразумение допуска, че намаляването с 2% на данъка върху възнагражденията, изплащан от работодателя, ще бъде удължено и през следващата година за сметка на $111 млрд. до 2012-2013 финансова година, ще бъдат отменени някои „данъчни разходи“, което ще спести $55 млрд.
От Goldman Sachs допускат, че ще се приеме пакет, според който голяма част от общите спестявания ще бъдат постигнати в последните няколко години. Този пакет, другите съкращения на разходите и данъчните промени ще доведат до сравнително балансиран бюджет за 2012 г., със спестявания до $300 млрд. до 2021 финансова година, минус лихвите. Сравнен с прогнозата, която допуска удължаване намаленията на данъците върху възнагражденията и скромни съкращения на разходите през 2012 г., този план ще съкрати бюджетния дефицит с още 0,2-0,3% от БВП.
В крайна сметка хипотетичното споразумение за $1,7 трлн. ще редуцира значително съотношението дълг/БВП в следващите 10 години. Свиването на дълга ще намали разходите по лихвите с над $300 млрд., което означава смъкване на дефицита с около $2 трлн. Първичният фискален баланс (дефицитът без разноските по лихвените плащания) ще падне с близо 1,5% от БВП към края на десетилетието.“
Това ще е първата от много сделки, а доста по-мащабна се очаква през 2013 г. Да се надяваме, че агенциите за кредитен рейтинг ще ги вземат предвид. Загуба на рейтинга ААА е възможна дори при споразумение за вдигане на лимита за държавния дълг. Какво може да се случи? Ройтерс има известни подозрения. Когато Moody’s Investors Service промени перспективата за японския суверенен дълг (оценен с ААА) от „стабилна“ на „негативна“ през 1998 г., точно както S&P постъпи със САЩ в понеделник, йената потъна до 6-годишно дъно, а цената на държавните облигации падна рязко. Ако доларът отслабне, това може да стимулира износа на американските производители, но и да засили инфлацията, като оскъпи вноса. Още по-голяма опасност се крие в завишаването на лихвите по кредитите, ако инвеститорите поискат по-висока доходност. Верижната реакция ще достигне чувствителни към лихвите сектори като продажбите на жилища и автомобили (и двата се сринаха през 2007-2009 г.).
Скептиците омаловажават значението на евентуална негативна промяна в рейтинга на S&P. Том Порцели, главен икономист на RBC Capital Markets, констатира, че доходността по суверенните облигации на четири страни, загубили рейтинг ААА, е била със средно 0,06% по-ниска година по-късно. Три от тези примери (Испания и Ирландия през 2009 г. и Италия през 1991 г.) едва ли могат да се сравняват със САЩ, а четвъртият, Япония през 1998 г., все още не може да отчете сериозен растеж.
Томас Лоулър от Lawler Economic & Housing Consulting е сред онези, които подценяват негативната перспектива на S&P с довода, че за него истински ориентир са работните места и доходите. „Кой го е грижа какво мислят? Същите тези хора оценяваха и високорисковите облигации“, казва той.
Но не е само S&P. Moody’s вече предупреди, че кредитният рейтинг на 7000 общини може да бъде понижен. Агенцията постави рейтинга на американското правителство под наблюдение с възможност за смъкване при все по-осезаем риск установеният лимит за държавния дълг да не бъде вдигнат навреме, което ще доведе до просрочване на плащанията по суверенните облигации. На 2 юни агенцията обяви, че преразглеждане на рейтинга може да се очаква в средата на юли, ако няма реален напредък в преговорите по тавана на дълга. Успоредно с това Moody’s постави под наблюдение с негативна тенденция първокласните рейтинги на финансовите институции, свързани пряко с американското федерално правителство – Fannie Mae, Freddie Mac, Federal Home Loan Banks и Federal Farm Credit Banks. Същата процедура е открита и за ценните книжа, които са обезпечени с други ценни книжа или са свързани директно с американското правителство или засегнатите финансови институции.
Всичко това никак не е хубаво.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване