07/17/11 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Откраднаха четири контейнера с боеприпаси за България

Четири контейнера с взриватели за ракети са били откраднати от влак, който превозвал оръжия от румънския град Брашов към България. Това, съобщи вчера БНР, позовавайки се на румънски медии.
Общо 64 взривателя, предназначени за бойни ракети, са изчезнали от влак, охраняван от румънската жандармерия. Липсата е установена в събота следобед на митницата в Гюргево, когато е направена проверка на влака преди излизане от Румъния. Композицията е била охранявана от 10 въоръжени жандармеристи. „Военната прокуратура на Букурещ бе сезирана в събота от жандармерията в Гюргево, след като жп служители откриха "счупените пломби и отворената врата на един вагон на влака, превозващ военни артикули“, гласи съобщението на прокуратурата. Според говорителя на румънската жандармерия Флорин Хуля става дума за части, които не са опасни сами по себе си, но стават такива, когато са монтирани. Румънската жандармерия също е създала анкетна комисия, тъй като охраната на пратката, идваща от военна фабрика в района на Брашов, е била поверена на жандармеристите.
„За момента не е ясно за кого е предназначена пратката“, коментираха пред „Класа“ от пресцентъра на министерството на отбраната. Според информацията на МО пратката най-вероятно е била предназначена за частна фирма. От армията бяха категорични, че нямат нищо общо с охраната на влаковата композиция.
„Осигуряването на преминаването до границата е изцяло отговорност на румънската страна“, заяви шефът на пресцентъра на МО Цветелина Жекова. Според нея в Румъния вече е имало пресконференция по повод на кражбата, но информацията, която получили от министерството вчера следобед, е много разнородна и несигурна.
По информация на „Класа“, ако боеприпасите се окажат за частна фирма, тогава те са извън юрисдикцията на Министерството на отбраната, тъй като режимът на търговия с оръжия се контролира от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване