07/18/11 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Седем БГ филма се въртят на фестивала в Сараево

Седем български филма са в афиша на 17-ия "Сараево филм фест", който ще се състои от 22 до 30 юли, съобщи Националният филмов център (НФЦ).
В състезателната програма България участва с четири филма във всички категории. Те са игралният "Аве", дебют на режисьора Константин Божанов, документалните "Манчестър Юнайтед от Свищов" на Стефан Вълдобрев и "Правилата на ергенския живот" на Тонислав Христов, българско-финландска копродукция, и късометражният "Втори дубъл" на Надежда Косева, копродукция с Германия, финансиран и от НФЦ.
"Аве", създаден с подкрепата на НФЦ, беше включен и в Седмицата на критиката в Кан тази пролет.
Пътувайки на автостоп за погребението на свой приятел, Камен среща 17-годишната Аве. По пътя Аве си измисля различни самоличности и въвлича Камен в куп премеждия. Тя го придружава до дома на покойника, където влиза в новата си роля - на приятелката на мъртвия. Семейството е трогнато от присъствието й, а Камен, неволен участник в това приключение, се влюбва в мистериозната Аве.
"Манчестър Юнайтед от Свищов" бе представен в Кан на пазара на филми, а "Правилата на ергенския живот" взе наградата на публиката за документален филм на тазгодишния международен "София филм фест".
В програмата "На фокус" в Сараево, която включва най-добрите филми от региона за последната година според организаторите, за първи път има две български заглавия - "Подслон" на Драгомир Шолев и "Островът" на Камен Калев, чиято световна премиера се състоя в Кан.
Премиерата на филма на Калев, превърнал се в любимец на зрителите с предишния си филм "Източни пиеси", е у нас през октомври.
И "Подслон", и "Островът" са създадени с подкрепата на НФЦ.
На "Сараево филм фест" ще бъде представена и една българска анимация - в програмата "Операция Кино" - "Хромони" на студентките от НБУ Райна Атанасова и Ина Николова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване