07/18/11 15:15
(http://www.klassa.bg/)

ФАРА 2011 стартира на 7 септември

Тазгодишният дванадесети поред фестивал на Асоциацията на рекламните агенции ще стартира на 7 септември на обичайното място - курортен комплекс „Албена”. За тридневния национален конкурс, отличаващ най-добрите постижения в рекламния бранш, ще пристигнат ВИП гости. Лекции ще изнесат Доминик Лайл – изпълнителен директор на Европейската асоциация на комуникационните агенции (EACA) и директор на конкурса Euro Effie, Джон Палант - главен творчески директор за Европа, Африка и Близкия изток на Saatchi & Saatchi, и Пие Жаспер – вицепрезидент на Европейския алианс за стандарти в рекламата.
Кампанията на ФАРА ще представи творческите идеи на български илюстратори. Всички участници в конкурсната програма ще бъдат включени в обща експозиция, разположена във фоайетата на вариете - Театър "Албена".
Церемонията по награждаване на победителите във фестивала ще се проведе на 10 септември от 19.30 ч.
Организационният комитет е под председателството на Красимир Гергов, а членове са Александър Тороманов, Даниела Осиковска, Екатерина Тупарева, Ненад Лозович, Николай Неделчев, София Пенева.
Творческото жури ще бъде председателствано от Йордан Жечев /творчески директор – DDB Sofia/, а членове са Андрей Андреев - Вини /творчески директор – New Moment New Ideas Company/, Велина Мавродинова /творчески директор – „Ентусиазъм“/, Виктор Видас /творчески директор – Publicis MARC/, Владимир Цонков /творчески директор – Saatchi & Saatchi/, Иван Киров /творчески директор – McCann Erickson София/, Иван Сиджаков /заместник управляващ директор – ARCHER IDEAS/, Илиан Илиев /арт директор – Ogilvy Group/, Марсел Леви /творчески директор – Noble Graphics/, Мартин Димитров /творчески директор – reforma/, Мартин Марков /творчески директор – the Smarts/, Станислава Ивкова /творчески директор – КРЕС/.
В състава на медийното жури са Десислава Стоянова /изпълнителен директор – „ЗенитОптимедия/Публисис“/, Десислава Олованова /изпълнителен директор и основател - reforma/, Иво Алтънов /управляващ директор – Noble Graphics/, Йоана Панчева /акаунт директор – DDB Sofia/, Лили Георгиева /“Лидер“ – Mindshare/, Лилия Илиева /оперативен директор – Euro RSCG/MPG/, Пламена Филипова /медия директор – КРЕС/.
Във фестивала могат да участват всички реклами и рекламни кампании, публикувани, излъчвани, организирани в периода 01.01.2010 г.- 25.07.2011 г. и неучаствали в съответната категория в предишни издания на фестивала. Всички рекламни форми трябва да бъдат подадени най-късно до 29.07.2011 г. и да отговарят на техническите изисквания. Във фестивала имат право да участват само рекламни агенции.
Кандидатите в творческите категории представят рекламни продукти, създадени в България и реализирани в страната или чужбина. В медийните категории могат да участват само агенции, които са планирали и реализирали съответните реклами в посочените медийни канали, като тук могат да участват реклами, които са част от международни кампании, при условие че медийната стратегия, идея и реализация са на участващата агенция.
Всички рекламни кампании, онлайн кампании, рекламни форми в категория Оne-to-one Communication и събития ще се представят пред творческото жури и публиката на фестивала в Албена. Журирането на категории „Тв реклама, кинореклама и други филмови форми”, „Радио реклама” и „Интерактив” ще бъде отворено.
Участията във всички медийни категории се представят с презентационен борд. За категории „Дигитална кампания” и „Медийна кампания” задължителен елемент е и видеоматериал или презентация на живо с времетраене до 5 минути. Участниците ще представят кампаниите си пред медийното жури и публиката.


Десислава Стоянова: Има промени в регламента

Нови правила
Членът на медийното жури Десислава Стоянова уточни специално за „Класа”, че има промени в регламента на фестивала, като новите правила са в унисон и отразяват по-точно настоящата комуникационна среда. Медийната категория е отделена от творческата, като точките от двете категории ще се натрупват по отделно.
В медийната част вече има 2 нови категории – „дигитални кампании” и „иновативно използване на дигитални канали”.
„Предходната година категорията беше креативно използване на традиционни медии, където участниците с дигитални медии бяха не малко на брой, което и продиктува необходимостта от разделяне на категориите. Отделянето на дигиталните канали в 2 нови категории е следствие от увеличените заявки с дигитални канали през 2010 г., различните характеристики на двата типа медии (традиционни и дигитални) и динамично развитие на дигиталните медии, което предполага и растящ брой на заявките на годишна база”, коментира Десислава Стоянова.
По думите й в медийната кампания задължителното условие е наличието на минимум два канала, а не три. Това е мотивирано от факта, че адекватността на микса не може да зависи от броя на каналите. Така например за младежка целева група е достатъчно да има комуникация през интернет и мобилен телефон или интернет и радио, за да може да бъдат изпълнени поставените цели, а ограничаването на броя на медиите би намалило броя на заявките.
„Очакваме и различни презентационни бордове/филми за творческите и медийните заявки, с ясна диференциация за категорията, за която са предназначени. В „медийната” фокусът трябва да бъде върху избора на канали, синергията между тях и адекватността им спрямо целевата група, в рекламната кампания – творческата идея и реализацията й в различните канали”, посочи Стоянова.

Брой и заявки за участие
„Не очаквам повече заявки спрямо предходната година, защото и тази година рекламодателите са скептични относно новите медии и по- нестандартните форми на реклама и продължават политиката си да залагат на сигурните медии. Разбира се, количеството не означава по-лошо качество. В новите дигитални категории очаквам интерес към тях, тъй като в интернет имаше доста добри кампании и проекти – „Загорка“, „Адидас“, „Пума“ и т.н.“

Социалните медии и комуникацията
„Социалните мрежи са канал, чрез който бранд специалистите имат възможност да изградят емоционална връзка с потребителите си. Това не става бързо, понякога действията не са предвидими, но именно непрекъснатият контакт с потребителите може да скрепи връзката с бранда, да покаже разбиране, това обаче изисква определени действия в посока навигиране на дискусията и управляване имиджа на марката във вярната посока. В световен план има доста добри примери за успешна комуникация между марка и потребител – Gap се вслуша в потребителите си, когато не харесаха новото им лого, и го промениха, още 1 американска компания смени моделите си, след като потребителите не се асоциираха с тях.”

Очакванията за 2011г.

„Мисля, че за 2011 г. ще се сбъдне песимистичната прогноза за пазара, а именно спад на инвестициите от 10%. Общото мнение и поведение на рекламодателите, че и тази година не могат да изпълнят определените цели, следствие на ниската покупателна активност, поради което намаляват и предварително определените инвестиции. Влизането на нови рекламодатели („Лидл“ в края на 2010 г., предстоящо откриване на „Икея“) и изборите през есента не могат да променят намалените бюджети на основните рекламодатели „Нестле“, „Проктър Фикосота“ и т.н. (по данни на ГАРБ).”

Силата на Интернет и ТВ
„Интернет е единствената медия, в която можем да очакваме ръст на инвестициите (все пак говорим за намаляващ пазар). Тв ще запази доминиращия си дял. Медиите станаха по-лесно достъпни през интернет, мобилен телефон, таблети – можеш да се информираш навсякъде за теми, които те интересуват, а не се налагат от медиите, можеш да общуваш с твоите приятели, да участваш във форуми и т.н. Наблюдаваме тенденция потребителите да консумират по няколко медии едновременно – тв + интернет, интернет + радио и т.н. Това, разбира се, ни дава повече възможности да ги достигнем и бъдем по-креативни.”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване