07/18/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Финландия планира живот без Nokia

Кати Похянпало, Диана бен Аарон

Ари Коскинен се смята за късметлия заради назначението си в националната асоциация на безработните във Финландия. Специалистът по технологии работи с местни организации за подпомагане на безработните, чийто дял достигна 9,8% от населението, докато най-северната членка на еврозоната се бори със спада в двете си основни индустрии – технологичната и хартиената.

„Безработицата носи много трудности – алкохолизъм, здравословни проблеми“, казва Коскинен в телефонно интервю от Хелзинки. „Финландците са податливи на депресия, когато загубят работата си.“

Финландия, една от шестте членки на еврозоната с кредитен рейтинг ААА, може да сподели съдбата на понижената до джънк категорията Португалия в следващото десетилетие, ако скоро не намери нови перспективни индустрии, казва Тимо Тирвайнен, главен икономист в базираната в Хелзинки Aktia Oyj.

Производителят на мобилни телефони Nokia Oyj обяви съкращаването на 1900 работни места в страната от миналата година досега, или 10% от местните си служители, а пазарната му стойност се срина с почти 50% от януари насам. При липсата на растеж Финландия е принудена да набира заемни средства, за да посрещне разходите, които се трупат безмилостно заради най-бързо застаряващото население в Европа.

„Финландия има проблем с конкурентоспособността, а дисбалансът в публичните й финанси се задълбочава заради застаряващото население“, казва Тирвайнен. „Има опасност след десет години да се сблъскаме с проблеми като сегашните в Португалия.“

Съотношението работещи към пенсионери ще се увеличи от четири към едно на три към едно до 2015 г. Това е с около пет години по-рано в сравнение с останалата Европа, изчислява базираната в Люксембург Евростат. През 2011 г. дългът ще набъбне до над 50% от брутния вътрешен продукт (БВП), при 34,1% преди три години, казва Европейската комисия.

Призракът на Ирландия

„Нарастването на дълга трябва да бъде спряно“, казва Ян фон Герих, главен анализатор в Nordea Markets в Хелзинки. „Ирландия имаше рейтинг ААА, по-ниско равнище на дълга от Финландия и бюджетен излишък, но след настъпването на кризата нещата бързо се промениха.“ Moody’s Investors Service смъкна статута й до джънк на 12 юли с довода, че отпуснатата на страната помощ от €85 млрд. може да се окаже недостатъчна.

Окаяното положение на Ирландия се обяснява с прекомерната задлъжнялост на банките й, но примерът е подходящ за всички икономики, където растежът изостава от държавните разходи, казва фон Герих.

Европейската дългова криза показа, че когато фискалните проблеми не се решат навреме, обикновено се стига до сурови икономии на по-късен етап. Финландия може да се окаже принудена да „предприеме извънредни действия“, за да оправи финансите си, ако пробойната в бюджета не бъде запушена скоро, предупреди миналия месец управителят на централната банка Ерки Лийканен.

Воденото от Юрки Катайнен коалиционно правителство, в което влизат шест партии, трудно ще постигне единството, необходимо за въвеждане на икономии. Катайнен, който сформира кабинета си през юни след два месеца на преговори и борба да не допусне евроскептиците от „Истински финландци“ до властта, трябва да убеди парламентаристите, че страната с право участва в спасяването на останалите държави въпреки икономиите на собствена почва.

Финландската икономика (с БВП от $255 млрд.), която може да се похвали с двата най-големи европейски производителя на хартия - Stora Enso Oyj и UPM-Kymmene Oyj, черпи силите си от горите. От 60-те години насам дърводобивната промишленост на страната отслабва заради по-евтината дървесина от нововъзникващите пазари. Делът на сектора в икономиката е паднал на 2,4% през 2009 г., при почти двойно повече в края на 70-те години. В него бяха заети 2% от цялата работна сила през 2009 г., при почти 5% преди четири десетилетия, показват правителствените данни.

Nokia набра скорост през 90-те години и днес е най-големият производител на мобилни телефони в света. Успехът на компанията допринесе за излизането ...

Публикувана на 07/18/11 21:20 http://e-vestnik.bg/12242/finlandiya-planira-zhivot-bez-nokia/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване