07/19/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Вторият план за помощ - най-критичната “битка” за Гърция

Трескави консултации текат в Европа с оглед на решителната среща на върха на еврозоната в Брюксел в четвъртък, на която доминираща ще е темата за гръцката дългова криза. На тази среща ръководителите на страните от еврозоната трябва да вземат решение по втори план за подпомагане на Гърция. Преговорите се водят най-вече около начините за включване на частните кредитори на Гърция в този план. Германия настоява този път банките да бръкнат в портфейлите си, за да може обществеността да преглътне по-лесно горчивото хапче при плащането на чужда сметка.

Във връзка със срещата се проучва възможността, ако се наложи, премиерът Георгиос Папандреу да направи светкавични посещения в европейски столици, за да обсъди някои евентуални сценарии около взимането на решение по тази криза. Междувременно се разбра, че Папандреу вчера е имал няколко телефонни разговора, но за тях не бе съобщено в медиите по понятни причини. На срещи вчера пък на Папандреу с негови най-близки сътрудници бе направена оценка, че в четвъртък може би ще се състои най-критичната “битка” за Гърция за последните 20 месеца, тъй като очерталото се досега безсилие на Европа да стигне до договореност подсилва несигурността и безпокойството в Атина.

Очаква се да бъде проведено междуведомствено съвещание, на което да се обсъди позицията, която Гърция ще отстоява на срещата на върха на еврозоната. По всичко личи, че Папандреу е склонен да отиде на тази среща с “реалистични предложения”, изпълнен с “хаднокръвие и решителност”, както се изрази негов приближен. Атмосферата в кабинета стана още по-тягостна, след като вчера президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че в случай на неплатежоспособност на една страна банката вече няма да може да приема нейните облигации като нормални гаранции.

Финансовият министър Евангелос Венизелос също проведе няколко телефонни разговора с колегите си от Германия, Италия и Франция, а днес ще се срещне и с американския заместник-министър на финансите, който е на посещение в Атина, опитвайки се да разбере какви са шансовете да бъде намерено решение на гръцката криза. Правителствен представител каза, че няма “нищо ново”, подсказвайки по този начин, че за момента няма категорични признаци, че в четвъртък ще бъде намерено решение на гръцкия проблем.

Междувременно премиерът Папандреу прие ръководствата на Асоциацията на гръцките банки и на Съюза на гръцките индустриалци, които му връчиха изследване, в което се прави прогноза, че икономиката на Гърция може да отбележи ръст от три процента, ако реформите се реализират. На срещата Папандреу изтъкна, че усилията на правителството са преди всичко да бъде спасена страната и след това да се постигне балансиран растеж.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване