07/19/11 04:51
(http://radiomilena.com/)

Германия търси хиляди специалисти от чужбина

Германия е готова да наеме хиляди специалисти от чужбина заради остър недостиг на квалифицирани кадри в някои сфери, съобщават германските издания, позовавайки се на Моника Варнхаген от Федералната агенция по заетостта. Сондажи се правят основно в Испания, Гърция и Португалия, но се търсят и работници от България и Хърватия.
Около 17 000 испанци имат интерес към работата в Германия, като се разчита оттам да се попълни дефицитът на инженери и IT специалисти. Заради кризата много специалисти в Испания са останали без работа. От Португалия и Гърция се очакват медицински сестри и лекари. България и Хърватия също имат потенциал да изпратят инженери, лекари и медицински сестри, предава mediapool.bg
Като проблем пред постъпването на чужди квалифицирани кадри в Германия се отчита липсата на познания по немски език, който се смята за труден. В много европейски страни почти не се изучава немски, обяснява Варнхаген.
Мнозина от висококвалифицираните учат само английски и се отправят към англоговорящите страни, ако не могат да си намерят работа в родината“, казва Варнхаген.
Освен това има конкуренция за квалифицираните кадри, тъй като англосаксонските държави предлагат социални пакети за цялото семейство, включващи езикови курсове, жилище, работа за съпруга или съпругата и детска градина за детето.
Наскоро Германия одобри промени в имиграционното законодателство, за да могат немските компании по-лесно да наемат специалисти от чужбина в някои сфери.
В Германия има недостиг на някои кадри като до 2025 година страната може да бъде изправена пред недостиг на близо 6.5 милиона квалифицирани специалисти.
Информация за предлаганите работни места може да бъде получена на сайта на германската агенция по заетостта както и чрез Европейския портал за професионална мобилност (ЕURES) , който има подразделения в отделните страни.
В България мрежата също е активна и може да бъде потърсена информация за свободни работни места в различни държави.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване