07/19/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Два взрива пред централата на РЗС и клуб на ДСБ в София

Два взрива избухнаха в столицата пред централите на РЗС и ДСБ-Илинден в София през нощта на понеделник срещу вторник. Сигналът е получен в 3.58 часа, а следващият около 20 мин по-късно. При инцидентите няма пострадали. Има нанесени материални щети –счупени стъкла, витрини.
„Анализът на експертите сочи цялостна идентичност на двата взрива и използван военен способ“, заяви пред журналисти в парламента вътрешният министър Цветан Цветанов.
Според него някои среди от организираната престъпност, покривайки се зад политически инциденти, се опитват да дестабилизират страната. „Това е и стилът, и методът на онези, които все още се смятат за недосегаеми“, беше категоричен той.
Директорът на ГДБОП Станимир Флоров каза, че изработката на двата взрива е идентична с тази на взрива, който бе оставен пред редакцията на в.“Галерия“ през февруари т. г. Той допълни, че от МВР имат предположения и кой може да е извършил покушенията. Флоров заяви, че все още не са събрани достатъчно доказателства, за да може извършителят и поръчителят да бъдат оповестени.
„Безпрецедентен терористичен акт е взривът през нощта пред сградата на централата на РЗС. Това няма аналог“, заяви по БНР лидерът на РЗС Яне Янев. Според него това, което се е случило пред сградата на партията, е професионален терористичен акт. „В навечерието на вота да сложат взривни устройства пред две десни партии, това е знак на уплаха според нас“, поясни лидерът на РЗС. Той припомни, че извършителите на взрива пред вестник „Галерия“ не са разкрити въпреки личния ангажимент на премиера Борисов.
„В. „Галерия“ спря да пише така, както пишеше преди взрива – остро, критично срещу управляващата партия ГЕРБ. Това, което прави впечатление, е, че взривът пред „Галерия“ и сегашният взрив се случват точно преди поредния доклад на ЕК“, допълни Янев.
„Мутрите влязоха в българската политика и я оцветиха по характерния за тях начин. Това е безпрецедентен опит за политическо сплашване преди вот на недоверие“, заяви вчера във Варна лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него цялата отговорност за това се носи от управляващите - Политическа партия ГЕРБ. „Нагло и абсолютно недопустимо е изявлението на министър-председателя Бойко Борисов за самоинсценировка от политическите централи“, беше категоричен тъмносиният лидер.
Депутатът от ДСБ и председател на предизборния щаб на партията Веселин Методиев припомни, че преди години Иван Костов вече беше обект на сплашване и тогава като главен секретар на МВР Борисов пак заяви, че е самоинсценировка. „Ако изпълнителната власт в следващите 24 часа не даде категоричен отговор за извършителите на тези деяния, ще стане ясно, че правителството е безсилно в опазването на обществения ред, сигурността и спокойствието на хората“, допълни Костов. Според него друго възможно развитие е да станат позволени всички политически спекулации на гърба на демокрацията. Лидерът на ДСБ предупреди, че вотът на недоверие и бъдещият доклад на ЕК неизбежно ще минат под знака на тези взривове.
„Най-големите манипулации и „жълти” скандали, които излизат в медиите, отиват в различни столици и биват интерпретирани по различен начин. От сутринта това, което дежурните в МВР ми докладват, е, че две бомби с много малък еквивалент са поставени така, че е явно, че един човек е минал, поставил е едната, след това е поставил другата. Има счупени витрини и шум, и то точно преди доклада от Брюксел“, каза премиерът Бойко Борисов пред ТВ 7 вчера. Той припомни, че в деня, в който в България бяха на посещение четирима еврокомисари, се случи взривът пред вратата на вестник „Галерия”.
„Човек може като се замисли и лесно да разбере срещу кого са насочени взривовете – дали срещу самите офиси или срещу правителството и държавата като такава, срещу народа”, коментира още премиерът. Според него извършителите рано или късно ще бъдат заловени. „Ще стане като „Наглите”, ще стане като „Килърите”. Ще стоят по арестите и ще се правят на болни”, прогнозира Борисов.
„Заклеймявам политическото насилие, то няма място в едно демократично общество“, заяви американският посланик Джеймс Уорлик във връзка с взривовете пред офиси на РЗС и ДСБ.
Той каза, че не знае кой може да бъде поръчителят на тези взривове. Американският посланик посочи, че българите, американците и политическите им представители трябва да застанат срещу политическото насилие. „Не съм запознат с детайлите и съответно няма да поставя конкретен етикет върху случилото се, но ще заклеймя политическото насилие като цяло“, добави посланикът.
„Парламентарната група на ПП ГЕРБ остро осъжда превърналите се в грозна практика опити работата на правителството и институциите в държавата да бъдат дискредитирани по този криминално истеричен начин. Осъждаме и скандалния модел, по който очевидно тръгва предизборната кампания. Категорично се противопоставяме срещу такъв тип провокации – да боравиш не с аргументи, а с взривове, да привличаш внимание с бомби, а не с думи“ , се казва в декларация на Парламентарната група на ГЕРБ, разпространена вчера. Според депутатите на управляващите за пореден път ъндърграундът се коалира с опозицията, за да навреди на правителството.
Лидерът на БСП Сергей Станишев категорично осъди взривовете пред офисите на РЗС и ДСБ. „Недопустимо е такива средства да се използват в обществения живот на България. Това е заплаха към демократичния ред в страната“, заяви той. Според него не за първи път се показва безсилието на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да се справи с подобна заплаха. „ГЕРБ носят морална отговорност за цялата атмосфера на конфронтация, омраза, която насаждат в страната. Демонстрира се безсилието на министъра на вътрешните работи да си свърши работата и да установи конституционен ред и спокойствие в страната“, беше категоричен Станишев.
От ДПС настояха за сурови наказания за извършителите. “Тероризмът в политиката е едно от най-страшните явления. Държавата е длъжна да дава отговори бързо и ефективно не само със задържане, но и с присъди”, посочи зам.-председателят на движението Христо Бисеров. По думите му посегателството срещу български граждани и български организации, независимо дали са политически, трябва да бъде заклеймявано, защото всички можем да бъдем обект на подобни действия в последващ момент.


ЕК: Вярваме, че властите ще се справят със случая

„Отговорността за този акт е изцяло на извършителите. Ние имаме доверие, че българските власти ще се справят със случая по най-добрия начин и ще изправят виновните пред правосъдието“, заяви вчера говорителката на Еврокомисията Пиа Хансен пред БНР.
Европейската комисия отказа коментар дали взривове в София ще намерят място в доклада за правосъдието и вътрешните работи, който предстои да бъде публикуван днес. Световните медии също отразиха терористичния акт. От френската агенция АФП заявяват, че и двете партии, които са пострадали, напоследък са остро критични към правителството на премиера Бойко Борисов. Руската агенция РИА „Новости“ свързва взривовете с предстоящите през октомври местни и президентски избори. От „Ивнинг ехо“ пък свързват взривните устройства с предстоящия доклад на ЕК за правосъдието и вътрешните работи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване