07/19/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

Мърдок: Невинен съм, бях подведен

Медийният магнат Рупърт Мърдок заяви пред комисия на британския парламент вчера, че не е знаел за незаконното подслушване на политици и знаменитости и за подкупване на полицаи от журналисти от неговите вестници, предаде Би Би Си. Той добави, че е бил подведен и никога в живота си не се е чувствал по-унизен и смазан. Бяха изслушани също синът му Джеймс и бившият мениджър на вестниците на Мърдок във Великобритания Ребека Брукс. Целта на изслушването бе да се изясни какво са знаели те за подслушванията на политици и знаменитости и за престъпните методи за набавяне на информация. Депутатите попитаха защо хора от вестникарската група са засекретявали с години наред важни имейли и не са ги предали на полицията.
Милиони британци проследиха по телевизията "събитието на годината" – изслушването на Мърдок, предаде радио “Дойче веле”. В блоговете в интернет изслушването бе наречено "телевизионното събитие на годината", а телевизионният канал “Скай нюз” си направи реклама, като съобщи, че ще предава всичко на живо и без прекъсвания.
Въпреки че медийният магнат два пъти се извини на британците за скандала, той не се яви в парламента доброволно, а се наложи председателят на парламентарната комисия Джон Уитингдейл да му изпрати няколко писма, като на последното написа “призовка”, за да го принуди да присъства.
След като шефът на Скотланд ярд подаде оставка и бе последван от друг високопоставен полицейски служител, а премиерът Дейвид Камерън съкрати обиколката си в Африка, вчера бе съобщено, че е намерен мъртъв в дома си край Лондон единият от уличаващите свидетели, предаде Ройтерс. От лондонската полиция съобщиха, че са открили тялото на разследващия журналист Шон Хоур, но по него няма следи от насилие. Хоур разкри, че бившият говорител на Дейвид Камерън - Анди Кулсън и бивш редактор на в. “Нюз ъф ъф уърлд” е знаел за незаконните подслушвания. В коментари в британската преса се появиха изказвания, че Хоур не е надежден свидетел, защото е имал проблеми с алкохола и наркотиците. Именно заради пристрастяването му към опиати е бил уволнен от същия вестник.
Камерън заяви, че има вероятност депутатите да не ползват летни отпуски, в случай че започне мащабно разследване, съобщи АФП. Премиерът ще говори по въпроса на извънредна сесия на парламента днес.
Хакерската група Lulz Security, станала печално известна, след като атакува сайтовете на ЦРУ и Сената на САЩ, проникна в сайта на таблоида “Сън”, собственост на компанията на Мърдок News Corp., и публикува съобщение, че магнатът е мъртъв, предаде Ройтерс. В новината се обяснява, че тялото на Мърдок е открито в градината пред дома му, а смъртта е настъпила, след като погълнал огромно количество паладий.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване