07/19/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Над 70% от българите в Испания не искат да се връщат у нас

73.32% от българите, които живеят и работят в Испания, не възнамеряват да се върнат в България през следващите 5 години. Това показва изследване за българската диаспора в чужбина, направено от Института за икономически изследвания на БАН. Само 5% от сънародниците ни имат намерение евентуално да се върнат у нас. В тази европейска страна живеят около 170 хиляди българи.
„2.71% от децата на преселниците ни в Испания не знаят изобщо матерния си език, а в почти една трета от семействата се говори на български и на испански. Над 60 на сто от родителите не биха ги окуражили да учат, да работят или да се върнат у нас“, съобщи заместник-директорът на института и ръководител на изследването доц. Веселин Минчев.
Над 66% от българите, които живеят в Испания, харчат почти целия си доход по време на престоя си в чужбина. Основно те са заети в 3 сектора – хотелиерство и ресторантьорство, строителство, транспорт, и печелят средно по около 900 евро на месец, сочат данните от проучването.
54.7% от българите работят в компании на испански собственик, а 21.8% – при сънародници. 12.2% са помощници в чуждо домакинство, а 7.9% се трудят в земеделието.
Сред българите в иберийската страна преобладават завършилите средно професионално или средно образование, 14.9% са бакалаври, а 8% – магистри.
Като основна причина за заминаването си в Испания сънародниците ни посочват желанието да живеят при по-висок жизнен стандарт и да получават по-високо заплащане. Само 12,5% изтъкват, че са заминали, за да подпомагат семейството си или други близки, останали в България.
Преди да заминат за Испания, нашите сънародници са притежавали жилище, кола и земеделска земя. Имущественият им статус в Испания показва, че и там те инвестират в същите неща – 73.7% са придобили нов автомобил, 26.5% - жилищен имот, а 0.6% – земеделска земя. Половината от деклариралите 8.9%, че са собственици на акции и ценни книжа у нас, са закупили финансови инструменти и в чужбина, показва изследването.
По-малко от половината българи – 42.29%, общуват с близките си в родината веднъж седмично, 20.55% поддържат контакт с тях ежедневно, а 21.74% – всеки месец.
20 от българите в Испания са обявили, че имат по-добро самочувствие от испанците. Изследването сочи още, че българите са приети много добре от местните, административните власти и работодателите в Испания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване