07/19/11 09:28
(http://radiomilena.com/)

Неврохирурзи откриха киста в главата на момче

Неврохирурзи от Бургаската болница откриха киста в главата на момче, възпитаник на дома за деца с умствена изостаналост „Свети Стилиян Пафлагонийски”, който се намира в село Кошарица. Операцията е извършена по спешност, но се оказа, че в продължение на години никой не е разбрал, че умствената изостаналост на 20-годишното момче се причинява от киста, която притиска мозъка му.
Спешната операция е извършена от д-р Светлозар Георгиев и д-р Любомир Томов от Отделението по неврохирургия към  МБАЛ -Бургас.
Младежът прилича на 12-годишно дете, въпреки че биологичната му възраст е 20 години. Той е приет в болницата защото е спрял да ходи и да се храни, след като си е ударил  главата.
„От дома съобщиха, че травмата е била лека. На снимката от скенера видяхме  голяма киста на мозъка за която не се е знаело. Тя  е вродена и е причина за умствената му изостаналост”, каза д-р  Светлозар Георгиев.
Хирурзите са дренирали кистата, защото размерите й не позволяват да бъде отстранена.
Те  са предложили на ръководството на Дома да поставят на момчето мозъчна клапа, която да отвежда течността от кистата в коремната кухина с цел да се предотврати повторно влошаване на състоянието му.
Операцията може да се извърши, ако от дома или благотворителна организация осигурят клапата, защото стойността и не се поема от Националната здравноосигурителна каса.
След операцията състоянието на момчето се е възвърнало и то отново може да се движи самостоятелно.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване