07/19/11 16:58
(http://www.klassa.bg/)

Павел Шопов, депутат от „Атака“, зам.-председател на Народното събрание: „Атака“ не желае да се дестабилизира страната

- Г-н Шопов, вече бе обявено, че „Атака“ няма да подкрепи внесения от ДПС и Коалиция за България вот на недоверие към правителството. Какви са мотивите ви за това решение?
- Ние, като демократична партия, поставихме проблема на обсъждане. Беше свикан нашият Съвещателен сбор. Изказаха се 33 представители на структури в страната. Имаше и за подкрепа на вота, но преобладаващи бяха мненията, че ако правителството бъде свалено, ще се дестабилизира страната. Имаше вишегласие за необходимостта да проявим национално отговорна позиция, така че да не се позволи връщането на власт на БСП и ДПС. И понеже самият Бойко Борисов и ГЕРБ не са особено убедителни в тази си мисия – а те обявиха за своя мисия недопускането на тройната коалиция отново до властта, всички направиха убийствена критика на правителството на ГЕРБ – за всичките му недостатъци и произтичащите от тях проблеми, за несвършената работа, за сътрудничеството с БСП и ДПС по места.
В условията на криза е трудно да се управлява. Но трябва да бъде направено всичко възможно да не се връщат на власт Станишев и ДПС, защото зад тях наднича, разбира се, като друга конструкция Иван Костов.
Освен това ние не бяхме дори информирани, не бяхме и поканени от вносителите за консултации. Тези неща в политиката са знаци, които показват отношение.
„Атака“ не желае да се дестабилизира страната, както и няма да даде възможност на БСП и ДПС да събират позитиви за предстоящите избори от този вот.

- Ще участва ли парламентарната група на „Атака“ в дебатите по вота и ще се чуят ли от трибуната вашите критики към правителството?
- Ние не сме спестявали критиките си към правителството още когато отношенията ни с ГЕРБ бяха перфектни. И от парламентарната трибуна винаги сме давали съвети на управляващите, които са твърде неопитни, които през цялото време са колебливи, които непрекъснато правят компромиси. Винаги сме казвали на висок глас всичко онова, което е трябвало. И сме ги критикували – за лобистките им закони, за това, че се поддават на натиск. Аз лично ги критикувах в пленарната зала за решението им да отложат старта на специализирания съд, което е много фатална тяхна грешка.
Няма съмнение, че и при дебатите по вота ще прозвучат още веднъж нашите критики в чисто политически план. А начинът, по който ще се гласува, е друг въпрос – има много начини да се покаже отношение, да се дадат знаци.

- Как бихте коментирали намерението на премиера Борисов за трети път да не присъства на дебати по вот на недоверие към правителството?
- Много пъти съм говорил за политическото високомерие на ГЕРБ. Те като управляваща партия с всичките си позиции, на всичките си властови постове, имат един-единствен топполитик и това е Бойко Борисов. Всичко друго, поне според мен, е пълнеж от крайно неопитни хора. ГЕРБ се прави от една личност, която има ореол, към която българите имат сантимент... но самият той да постъпва така елементарно, разсърдено... В политиката това не може да бъде позиция – и да не участва във вотовете – меко казано, е несъстоятелно. За съжаление тази му персонална позиция се повтаря и от другите в ГЕРБ. Политическото високомерие е непростим порок. Неуважението към парламента е неуважение и към конституцията.
Друг е въпросът, откъде тръгна всичко това и кога България стана правителствена държава. Случи се по времето на Иван Костов, когато в пленарната зала той качи столовете за правителството до ръководството на парламента. Затова и сега премиерът и министрите гледат народните представители отгоре, като че ли са им началници.
Това е много тежка политическа грешка на Борисов – да продължава да утвърждава страната като правителствена република. Това е политическото високомерие, от което е пострадал всеки, който си го е позволявал.

- Наскоро депутатът Николай Пехливанов каза, че има вероятност след изборите „Атака“ да инициира на свой ред вот на недоверие към правителството. На каква парламентарна подкрепа ще разчитате, след като сега не подкрепяте опозиционните групи?
- Вярно е, че чисто теоретично нашата парламентарна група не може да внесе вот на недоверие, защото за това са нужни 48 подписа, а ние сме 16 народни представители. Но символично дори, ако трябва ние да напишем мотивите за един вот на недоверие към правителството, те биха били съвършено други. Защото досега всичките три вота си приличат по едно – те са от партии на статуквото към упражняващи статуквото.
„Атака“ е съвършено различна формация в българския политически живот и затова всички партии от статуквото са против нея.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване