07/20/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Амр Муса - новият силен играч в Египет

сп. Нюзуик

Амр Муса. Снимка: топнюз

Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса има дългогодишна традиция в антиизраелска реторика. На пръв поглед изглежда, че Муса има минимален шанс да спечели предстоящите президентски избори в Египет - първата наистина свободна надпревара за поста в най-новата история. Няма липса на кандидати, искащи да ръководят страната, но никой от тях не е по-идентифициран с омразната диктатура на Мубарак, отколкото Муса. Той заемаше поста външен министър на Мубарак в периода 1991-2000г., а през последното десетилетие оглавяваше Арабската лига, в своята същност асоциация на близкоизточните диктатори като Мубарак, преди падането му от власт по-рано тази година.

И все пак, след като изборите бяха планирани да се състоят някъде през есента, фаворитът за @спелчаването им е не кой да е, а именно Муса. Привличайки подкрепа от голям брой най-разнородни групи, той води с много пред главния си опонент Мохамед ел Барадей, макар бившият шеф на Международната агенция по атомна енергия МААЕ да е фаворит сред протестиралите срещу Мубарак, които през зимата изпълваха площад “Тахрир” в Кайро. Те търсеха повече от всичко скъсване с политиките и режима, управлявал Египет три десетилетия с репресии и лошо ръководство. Скъсване с подобните на Амр Муса.

Каква е неговата тайна? Мнозина се възхищават на достойното поведение на 74-годишния Муса и на неговия плътен баритон, но това е само част от обяснението. Това, което най-много обичат неговите поддръжници е неговата дълга и шумна традиция в антиизраелската реторика. В интервю за списание “Нюзуик”, което даде в кабинета си в представителството на Арабската лига в Кайро, гледащ към площад “Тахрир”, той не скри гнева си към Израел. “Мирният процес се превърна в мръсна дума, защото ние разбрахме, че това е само израелски трик, за да има за какво да се говори, и е само за пред светкавиците на медиите. Но “мирният процес” е изпразнен от съдържание. Ние няма да бъдем въвличани повече в подобно нещо. Никога.”

Израел е бил важна тема през голяма част от професионалния живот на Муса. Дипломат от кариерата, той е протеже на египетския външен министър през 70-те години Исмаил Фахми. Когато президентът Ануар Садат прави историческата си визита в Ерусалим през 1977 г. Фахми се оттегля от поста си, обосновавайки се, че започването на тези преговори може да струва лидерската позиция на Египет в арабския свят. Муса, който тогава е на 41 години, скъсва отношенията си с Фахми и в крайна сметка се присъединява към екипа, който участва в изготвянето на мирния договор между двете страни.

Споразумението върна на Египет Синайския полуостров, но точно както Фахми бе предупредил, то подкопа авторитета на Египет сред другите араби. Когато Муса стана външен министър, строежът на израелски селища на Западния бряг и в Газа и намиращите се в задънена улица преговори с палестинците попречиха на сближаването.

Муса се превърна в един от най-непреклонните критици на Израел в Египет. Той се конфронтираше с израелците на конференции и ги атакуваше в интервюта. Заради своите тиради той дори беше възпят в песен, която се превърна в хит: песента на египетския певец Шабан Абдел Рахим от 2000 г. “Ана Бакра Израел” - “Аз мразя Израел.” След като повтаря отново и отново заглавието, певецът добавя: “Но обичам Амр Муса.” Муса казва, че се е срещнал с Абдел Рахим преди години на сватбено тържество, където певецът изпълнявал песни. В разговор между изпълненията Абдел Рахим му казва, че репликата за Муса предизвикала завист у Мубарак. За да избегне проблеми, певецът записва нова версия, в която обект на неговата любов е Хосни Мубарак. Муса злорадства, че оригиналът е направил Абдел Рахим милионер, а версията с Мубарак се е продавала много слабо.

Нагуи ел ...

Публикувана на 07/20/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12261/amr-musa-noviyat-silen-igrach-v-egipet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване