07/20/11 17:43
(http://www.klassa.bg/)

Доклад на ЕК отправи критики към Борис Велчев и Лазар Груев

Персонални критики към главния прокурор Борис Велчев и шефа на Върховния касационен съд Лазар Груев отправи вчера в доклада си Европейската комисия. Това се случва за първи път, откакто на 13 декември 2006 г. ЕК постави под наблюдение съдебната система и вътрешните ни работи. Брюксел упрекна директно двамата в пасивност и липса на ангажираност да извършат съдебни реформи.
„Главният прокурор и председателят на ВКС не анализираха недостатъците в съдебната практика и не предприеха последващи действия“, се казва в доклада. Според експертите от Брюксел пасивното отношение на двамата, както и на Висшия съдебен съвет към „недостатъците на съдебната практика буди сериозно безпокойство“.
Целият доклад беше прочетен лично от премиера Бойко Борисов пред депутатите от парламентарната група на ГЕРБ в зала „Изток“ на Народното събрание в ранния следобед. Докато четеше, премиерът коментираше някои основни изводи на ЕК. „Надявам се, че хората от съдебната власт отговорно ще прочетат дума по дума и ред по ред доклада, за да установят и те критиките, които ЕК отправя”, заяви той и добави, че вече е разговарял с главния прокурор и с вътрешния министър. В самия доклад има директна препоръка към Борис Велчев да анализира причините за издаването на оправдателни присъди по дела по високите етажи на властта.
„Преценката, дали да протестира или не една оправдателна присъда, е в компетентността на всеки наблюдаващ делото прокурор, а не на ръководството на прокуратурата“, заяви Борис Велчев. Според него част от критиките можело да бъдат избегнати, ако „имаше реален диалог с комисията извън кратките срещи два пъти в годината по предварително зададени от експертите теми“. Лазар Груев не коментира, защото е на визита при Путин.
Вторият основен момент в доклада на ЕК е липсата на убедителни резултати в борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност. Отделено е място и на отхвърления от депутатите законопроект за отнемане на имуществото.
„Когато дойде приемането на този закон, искам всички депутати на ГЕРБ да са в зала, оттам нататък призовавам другите да не политиканстват само, а да го подкрепят и да станем мнозинство”, призова Борисов депутатите, докато четеше доклада.
В документа правителството е похвалено, чe демонстрира трайна политическа воля и ангажимент да продължи стратегията си за провеждане на реформи. Борисов заяви, че приема това като поздравление за добрата му работа.


Марк Грей: Даренията за МВР са проблем
Даренията за българското вътрешно министерство са проблем, който тревожи Еврокомисията. Това обяви говорителят Марк Грей на пресконференция в Брюксел след представянето на докладите за България и Румъния, предаде Дарик. Според Грей може да се счита, че даренията нарушават независимостта на полицейските разследвания. Механизмът за сътрудничество и проверка не трябва да се обвързва с въпроса за Шенген, каза още говорителят. Той отказа да коментира дали докладите са положителни или отрицателни, но подчерта, че механизмът за сътрудничество и проверка все още е необходим.


Към Румъния: Ускорете делата за корупция по високите етажи на властта

Румъния е подобрила ефикасността на съдебната система и е постигнала напредък в борбата срещу корупцията след последния доклад, се казва в оценката на ЕК за северната ни съседка. Букурещ обаче трябва да вземе спешни мерки за ускоряване на делата за корупция по високите етажи на властта, за да не бъдат прекратени поради изтичане на законоустановените срокове, подчертава комисията. Борбата с корупцията трябва да продължи да бъде абсолютен приоритет и да бъде подкрепена от парламента. Необходими са спешни мерки в подобряването на резултатите по отнемането на активи, придобити чрез престъпна дейност, в борбата с прането на пари и защитата срещу конфликта на интереси в управлението на обществени средства, се казва още в доклада за Румъния.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване