07/20/11 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Инвеститорите изгубиха интерес към долара

Американският долар загуби позиции в сряда заради очакванията, че съвсем скоро ще се намери решение на въпроса с вдигането на тавана на щатския дълг. Президентът Барак Обама намекна, че дебатът със законодателите е вече в напреднала фаза. По всяка вероятност прагът на дълга ще бъде увеличен, което означава, че САЩ ще могат да се разплатят към кредиторите си в началото на август. Увеличението обаче ще бъде компенсирано с 10-годишен план за намаляване на дефицита с 3.7 трилиона долара чрез свиване на държавните разходи.
Новината подкрепи риск апетита на пазарните участници, а страховете, които помогнаха за ръста на златото и долара през последните дни, останаха на заден план. Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари” срещу кошница от шест основни валути, поевтиня под 75 пункта и се прицели към двуседмично дъно. Бягството от долара помогна на двойката EUR/USD да се върне над 1.42. Дали еврото ще запази натрупаното предимство, ще стане ясно още днес. Инвеститорите ще следят с интерес спешната среща на еврозоната, на която ще се дискутират широките дефицити в региона. Италия последна попадна в списъка на застрашените икономики. Вариантите за спасяване на Рим са твърде ограничени, тъй като гласуването на спасителен план крие големи рискове. Гърция и Португалия получиха финансова помощ от ЕС и МВФ преди година, но прилагането на същия модел в Италия ще донесе нестабилност за банковата система в региона.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване