07/20/11 15:04
(http://www.klassa.bg/)

Инвестициите достигат 118 млрд. долара

Световните рекламни инвестиции са нараснали с 8,8 процента за първото тримесечие на 2011 г., като те достигат общ обем от 118 млрд. долара спрямо година по-рано.
Заключението прави новият доклад на Nielsen, а констатацията е подкрепена и от публичните данни за рекламните тарифи. Ръстът на рекламата се дължи и на тенденцията рекламодателите да предпочитат все още телевизията, като продължава и инвестирането в условия на бум в азиатските и латиноамериканските пазари.
Nielsen Global AdView Pulse Report сочи, че телевизионната реклама нараства с 11,9% на годишна база и е увеличила своя пазарен дял сред другите традиционни медии (радио, списания и вестници) от 63,5% на 65,3% както в развитите, така и в развиващите се икономики.
Телевизията остава най-важният и икономически ефективен рекламен канал за компаниите, които искат да достигнат до нови потребители, особено в разцъфтяващите развиващи се пазари. Изследването показва по недвусмислен начин и една любопитна тенденция: жените в световен мащаб казват, че предпочитат да получават информация за нови продукти и услуги най-вече от телевизията, в сравнение с останалите медии. И за първото тримесечие на тази година се препотвърждава тенденцията, че американците отделят за телевизия най-много от свободното си време.
Рекламните инвестиции в най-големия пазар в света - САЩ, са нараснали с 5,9%, като достигат почти нива от 27 млрд. долара през първото тримесечие на 2011 г., като се наблюдава непрекъснат растеж в телевизията, радиото и списанията.
Печатната реклама в ежедневниците отчита силен и видим спад с повече от 10% , което е още един силен удар към местната печатарска промишленост.
Рекламата във вестниците в Западна Европа също е намаляла, макар и с незначителните 1,6% през първите три месеца на годината.
Вложенията на рекламистите на територията на Азиатско-Тихоокеанския регион са нараснали съответно с 12,4%, а за Латинска Америка ръстът е +11%. Това даде прилив на световния глобален растеж на рекламата за първия отчетен период на 2011 г. Близкият изток и Африка все още отчитат увеличение от 10,4 процента въпреки спада на рекламните приходи в Египет с 51,3%, дължащ се на факта, че повечето компании временно преустановиха рекламите си по време на социални и политически сътресения в страната.
Западна Европа е белязана от най-ниските темпове на растеж в сравнение с всички региони в света + 2.9% заради разнопосочните икономически характеристики и показатели – спад в Гърция, Ирландия, Италия и Испания, които формират отрицателната зона, и контраст и двуцифрен растеж в по-стабилните пазари в Европа - Турция (12,9%), Франция (11,6%) и Норвегия (10,2 процента).
За Аржентина нарастването на стойностите на рекламните инвестиции е с +37%, а за Южна Африка – 34,8%. Китай, Индия, Индонезия, Малайзия, Филипините и Саудитска Арабия постигат двуцифрен ръст през първото тримесечие на 2011 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване