07/20/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

МВФ упрекна лидерите на еврозоната за дълговата криза

Международният валутен фонд (МВФ) разкритикува остро еврозоната, че не е имала “последователен план за действие“ в условията на дългова криза, съобщиха световните агенции. От фонда предупредиха Европа да вземе решителни мерки, тъй като продължаващите проблеми около дълговата криза може да причинят глобални трудности, като “заразният риск“ за това е висок. МВФ препоръча на еврозоната да приключи в скоро време несигурността относно втората финансова помощ за Гърция и най-вече спешната необходимост да се заяви ясно как ще включи частния сектор в новия спасителен пакет за Атина. Според оценката на МВФ разпространението на кризата може да нанесе трайна вреда на региона и целия свят. Валутният фонд посочи, че резултатите от икономическата политика на всяка държава са непредсказуеми. "При условие че кризата в периферията (на ЕС) продължи, перспективите са за скромен растеж в бъдеще", се посочва в годишния доклад на МВФ за икономиката на еврозоната, като се има предвид дълговата криза в Гърция, Португалия и Ирландия. Оттам отчетоха обаче риска дълговата криза в Гърция да се разпространи към останалата част в еврозоната, дори и без официално да фалира страната.
Фондът очаква растеж на еврозоната през 2011 година от 2%. Догодина този показател се очаква да се понижи до 1,7%. Наред със забавянето на растежа ще се забави и инфлацията - от 2,6% тази година до 1,8% през идната година.
Днес представителите на европейските правителства се събират отново в търсене на консенсус по условията за втори спасителен заем за Гърция. Докато немският канцлер Ангела Меркел заяви, че кризата не може да бъде решена с една голяма стъпка, нейният колега Георгиос Папандреу подчерта, че срещата ще бъде изключително важна за еврозоната.
Франция също иска днес еврозоната да намери трайно разрешение на гръцката криза. За да обсъдят подробностите вчера френският президент Никола Сакрози, отпътува до Берлин, за да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел
На срещата в Брюксел ще присъства и ръководителят на МВФ Кристин Лагард. Това ще е първата международна поява на Лагард след встъпването й в длъжност на МВФ на 5 юли.
Едно от решенията, които ще се обсъдят на срещата, е налагането на нов данък върху банките в еврозоната, съобщи „Файненшъл таймс“. Планът, който според застъпниците му би могъл да набере 30 млрд. евро в рамките на три години, може да удовлетвори исканията на Германия и Холандия частните държатели на гръцки дълг да се включат в новия спасителен план на стойност 115 млрд. евро. По този начин вероятно ще бъде избегнато изпадането на Гърция в несъстоятелност - нещо, което ЕЦБ с всички сили се опитва да предотврати.


Барозу: Положението е много сериозно

Положението в еврозоната е "много сериозно" и това може да има "отзвук" за глобалната икономика. Това заяви шефът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, информира money.bg. Той отбеляза, че негативните последици ще бъдат усетени във всички краища на Европа и дори извън нея, ако не се намери решение, което според него е възможно.
По думите му Европа "знае елементите за това решение" - мерки за осигуряване на публичните финанси на Гърция; осъществимо включване на частния сектор; възможност за по-гъвкаво използване на Европейския спасителен фонд (EFSF) и възстановяване на регионалната банкова система.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване