07/20/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Мърдокалипсис и за премиера Дейвид Камерън?

Главната редакторка Ребека Брукс, Мърдок и премиерът Камерън на сатирична имитация на първа страница на таблоида със заглавие “Преебани”.

Дали Дейвид Камерън няма да е следващата жертва на Мърдокалипсиса? – пита в. „Дейли телеграф”. С ареста на Ребека Брукс и оставката на Сър Пол Стивънсън Камерън се приближи с една стъпка до това да бъде погълнат от Мърдокаписиса. Дали той няма да бъде следващият.

Камерън съкрати посещението си в Африка, за да се яви пред парламента, където бе принуден да отговори на стотици въпроси на опозицията за връзките му с империята на Мърдок и защо е наел бившия редактор от News of the World Анди Коулсън, замесен в скандала с подслушванията, за свой говорител. Рейтингът на одобрение на британския премиер Дейвид Камерън достигна най-ниското си ниво от встъпването му в длъжност, показва проучване на “Ройтерс” и “Ипсос”. Петдесет и три процента от анкетираните са недоволни от Камерън, а 38 на сто одобряват действията му.

Камерън заяви пред парламента, че съжалява, че е наел за говорител Анди Коулсън, но не призна вина за скандала с подслушването на телефони от вестника “Нюз ъв дъ Уърлд” (News of the world). Камерън каза, че не би наел Коулсън, който е бил редактор във вестника, ако е знаел за подслушванията, но го защити, като посочи, че хората трябва да се смятат за невинни до доказване на противното. Според него, ако се окаже, че Коулсън лъже, че не знае нищо за подслушването, той ще реагира по различен начин. Коулсън бе главен редактор на популярния таблоид в периода 2003-2007 г. и отрича да е знаел за подслушването на телефони във вестника.

Лидерът на опозицията Ед Милибанд обаче каза, че е време Камерън да поднесе пълни извинения за това, че е назначил Коулсън. “Това бе катастрофално погрешна преценка”, каза Милибанд. Премиерът защити пред прарламента служителите си за начина, по който са работили с полицията във връзка с твърденията за подслушване на телефони и подкупи в британските вестници на Рупърт Мърдок.

“Номер 10 (канцеларията на премиера) разкри пълната кореспонденция по имейл между началника на моята канцелария и (бившия помощник комисар в Скотланд Ярд) Джон Йейтс и тя показва, че моите служители са реагирали съвсем правилно”, каза Камерън, цитиран от Ройтерс.
Скандалът едва ли ще доведе до оставката на британския премиер, но ще му създаде допълнителните проблеми в прилагането на антикризисния план, който предвижда бюджетни съкращения и е посрещнат с недоволство от британските профсъюзи, заплашващи с масови стачки.

Скандалът с подслушванията, коствал работата на двама от най-високопоставените полицейски служители, довел до закриването на един от най-популярните вестници в страната и до десет ареста досега, а също до призиви за оставка на премиера, днес достига критична точка с драматизъм, който съперничи на всичко произведено от британски медии до момента, било то от реалния живот или измислица, отбелязва в. “Индипендънт”.

За следващото действие от сагата в центъра на сцената застанаха основателят и наследникът на най-прочутата медийна империя в света. Рупърт Мърдок и синът му Джеймс трябваше да отговарят пред парламентарна комисия на неприятни въпроси, свързани с това, че ръководената от тях компания е замесена в телефонни подслушвания с “промишлен мащаб”, че плащала незаконно на полицейски служители и се е опитвала да опорочи демократичния процес като си “купува” политици.

С отговорите си двамата, както внимателно са обучени от екип юристи и медийни специалисти, се опитаха да спасят очернената си репутация и да се дистанцират от тежката престъпност. След тях показания даде и вече бившият изпълнителен директор на “Нюз интернешънъл” Ребека Брукс, допълва “Индипендънт”.

Скандалът с подслушванията прави несигурно бъдещето на двамата Мърдок, пише вестник “Вашингтон пост”. Не така беше предвидено да се развият нещата за Джеймс Мърдок. Представителен, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване