07/20/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Новата зала ще се казва "Арена Армеец" срещу 1,08 милион лева на година

„Арена Армеец София“ ще е името на най-голямата спортна зала в България. Вчера министърът на спорта Свилен Нейков и изпълнителният директор на "ЗАД Армеец" Румен Георгиев подписаха официален договор за генерално спонсорство на съоръжението. Контрактът бе парафиран пред погледа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Според договора застрахователното дружество ще плаща по 1,080 млн. лв. годишно, като ще се ангажира с инвестиции по рекламните съоръжения и има финансови ангажименти по откриването, с което сумата ще надвиши 1,2 млн. лв. Договорът с ръководството на държавното дружество Национални спортни бази (НСБ) е за срок от 6 години. Името на залата "Арена Армеец" ще бъде изписано с големи букви върху сградата и към него с друг по-дребен шрифт ще бъде добавено и София.
Новото съоръжение е напълно завършено и има акт 16, което означава, че в него може да се провеждат събития. Капацитетът на залата е 12 350 души за спорт и 18 000 души за концерти. Вече е получено домакинство на едно от най-големите състезания в световния женски тенис - Турнира на шампионките на WTA, или т.нар. малък "Мастърс", финалите на Световната лига по волейбол през 2012 г., Световната купа по художествена гимнастика. Официалното откриване на залата ще бъде на 30 юли, като кулминацията ще бъде волейболният мач България - Сърбия. Входовете на залата ще бъдат отворени в 17,00 часа, а двубоят трябва да започне в 18,30 часа. Част от церемонията ще бъдат музикална програма и заря. В понеделник от 10,00 часа ще бъдат пуснати пропуските за откриването на многофункционалната зала. За феновете са предвидени 12 000 безплатни билета, като всеки желаещ ще има право само на два пропуска, като на паркинга има места за 1078 автомобила.
Компанията "ЗАД Армеец" е готова да участва и в конкурс за застраховане на залата. "Готови сме да дадем консултации на НСБ по управление на риска, както и да предложим най-добрите условия за застраховка. Крайната сума ще излезе приблизително около една хилядна от стойността на активите и ще е по-малко от това, което НСБ получава като спонсорство", уточни Георгиев. Държавата плати 90 млн. за многофункционалната сграда на "4-ти километър" и НСБ тепърва ще изчислява стойността на активите.
Министър Нейков разкри, че в залата трябва да се провеждат повече от 35 големи събития годишно, за да се покриват разходите по поддръжката. Кметът Йорданка Фандъкова призова софиянци да ползват повече градския транспорт, за да не се натоварва допълнително трафикът около залата. "Построихме допълнително платно на булеварда през залата, ще има автобусна спирка точно пред входа на съоръжението", каза Фандъкова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване