07/20/11 17:12
(http://www.klassa.bg/)

Сините заподозряха кабинета и "Лукойл" в комбина

Правителството и "Лукойл" в комбина изпразват джоба на българина. Това заяви вчера в кулоарите на парламента депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов по повод драстичното поскъпване на горивата през последните две седмици. Според него в разгара на летните отпуски кабинетът иска да напълни бюджета – тъй като половината от продажната цена на горивата са ДДС и акциз, а рафинерията се стреми да трупа печалби.
Михаил Михайлов смята, че няма никакви основания за скока на горивата у нас, тъй като на световните пазари цената за барел суров петрол не се е променяла драстично, както и не е поскъпвала рязко американската валута.
Защо тогава в България цените на горивата гонят рекордни стойности, като най-масовият бензин А95 достигна 2,53 лв. за литър, попита Михайлов. Той припомни, че "Лукойл", който държи около 80 процента от търговията с горива, няма монтирани контролни устройства на входа и изхода.
Оттук следва въпросът, какво се случва между компанията и правителството, попита депутатът. От Синята коалиция ще подкрепят насрочения за петък граждански протест срещу високите цени на горивата.
Част от увеличението на цените на горивата в последния месец може да се обясни с цената на долара и с цената на петрола, а част от увеличението е чисто търговски ефект, предизвикан според рафинерията "Лукойл Нефтохим" от по-голяма консумация. Това коментира министър Трайчо Трайков след правителственото заседание вчера. По думите му и занапред министерството си поставя за цел, когато има по-изгоден износ на горива, той да бъде максимално улеснен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване