07/20/11 15:07
(http://www.klassa.bg/)

Цените на рекламата във Facebook се увеличиха със 74%

Стойността за публикуването и позиционирането на реклами във Facebook се увеличава с бързи темпове. Това е предпоставено от новото поведение на по-големите марки, които все повече започват да пренасочват рекламните си бюджети от телевизията и печатните медии към големите социални медии в световното интерактивно пространство.
Цената на интернет рекламата за Facebook се е увеличил със 74% спрямо нивата от миналата година според TBG Digital - независима фирма за маркетинг, специализирана в рисърч на социалните медии.
Тя се определя по модела „брой на кликванията” – т.е. сумата, която плаща рекламодателят за едно „щракване” върху неговата реклама, в резултат на което посетителят се пренасочва към определен сайт.
И още, стойностите на дигиталната реклама в социалната мрежа на база гарантирани брой импресии дневно нараства с 45% през второто тримесечие в САЩ, Великобритания, Франция и Германия спрямо нивата година по-рано, констатират от TBG . Те са категорични, че Facebook доминира на пазара на социалните мрежи и реализира най-бързо ръст на рекламните инвестиции, като изпреварва Googlе.
"От години наблюдавам като анализатор тенденциите на пазара на цифровата реклама и със сигурност мога да кажа, че сега наблюдаваме най-големия растеж, който принадлежи на Facebook и надминава успеха на Google", заяви Саймън Менсъл, главен изпълнителен директор на TBG.
Изводите от изследването на TBG, което е направено въз основа на анализ на 200 млрд. рекламни импресии, поръчани от 167 клиенти през трите месеца от април до юни, са идентични с друго световно проучване на дигиталния пазар, направено от компанията за управление и оптимизиране на онлайн рекламата - Efficient Frontier, според които клик-цената на рекламата във Facebook се е увеличила с 22 на сто през второто тримесечие на 2011 г. в сравнение с първото.
Рекламодателите, които дълго време бяха ограничили разходите за търговска комуникация, като разчитаха единствено на неголемите маркетингови бюджети в интернет, сега активно пренасочват инвестициите си от традиционните медии към социалните, уточни Саймън Менсъл , главен изпълнителен директор на TBG. Това важи с най-голяма сила за рекламодателите на храни и напитки, като в това число е и Coca-Cola - собственик на една от най-популярните страници на компании във Facebook с повече от 32 млн. фенове. Предпочитания към социалната комуникация имат вече и по-малките търговци на дребно, ентъртаймънт групи, автомобилни марки.
Оптимистичните данни, доказващи несъмнения успех на Facebook, идват точно навреме, в навечерието на планираното от компанията първично публично предлагане, което се очаква преди пролетта на 2012 г. Мотивът за предприемането на тази стъпка е, че компанията, в която вече има близо 500 инвеститори, ако надвиши прага на броя им според законодателството в САЩ е задължена да обявява финансовите си резултати на всеки три месеца.
Ясно е, че с излизането си на борсата Facebook ще продължи да увеличава своята стойност, която може би ще се удвои спрямо нивата от началото на годината и ще достигне 100 млрд. долара, прогнозира CNBC.
Социалната мрежа полага значителни усилия, за да привлече голяма част от представителите на рекламната индустрия в последните месеци, като създаде нови рекламни формати и специален "клиентски съвет", който е натоварен с мисията да бъде консултант в развиването и управлението на пазара на аудиторията от 750 милиона.
Големите рекламни агенции изразяват все по-голям интерес към Facebook, като от Publicis Groupe например побързаха и придобиха мажоритарен дял в една от най-големите социални медийни агенции в Ню Йорк - Big Fuel.
Ценообразуването на повечето реклами на Facebook се определя чрез търг между рекламодателите и от самата социална мрежа. Facebook формира минимален процент в зависимост от целевата група, към която се насочва рекламодателят. Крайната цена е функция и от броя на конкурентните купувачи за същото рекламно пространство.
Търсенето за реклама във Facebook се увеличава по-бързо от предлагането на рекламно пространство на сайта, както интересът на големите марки расте успоредно с процента на новите потребители. Същевременно се наблюдава забавяне на темпа на присъединяването на нови потребители от Северна Америка и западните европейски страни, което се обяснява с достигането на точката на насищане. Независимо от бързото покачване на цените на реклама на Facebook, те са все още ниски в сравнение с други онлайн медии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване