07/20/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Ще има ли министър-председател зад решетките?

ДПА

Когато най-накрая бившият министър-председател Иво Санадер бъде изправен пред съда, Хърватия ще има възможност да разбие системата на паралелни корумпирани власти, които откраднаха много милиони долари. За да постигнат това обаче, прокурорите ще трябва да парират политическия натиск, тъй като партията на премиера Ядранка Косор - Хърватската демократична общност (ХДО), която се отрече от Санадер след като той кривна от правия път, се бори да спечели изборите през декември.

Санадер ръководи правителството от 2003 г. до изненадващата му оставка преди две години, по средата на втория му мандат. В момента срещу него се води разследване, но все още не е повдигнато официално обвинение, за извършване на злоупотреби със служебното положение и присвояване на десетки милиони долари. Бившият премиер напусна страната през декември, когато парламентът подготвяше отнемането на депутатския му имунитет, но бе задържан в Австрия. След седем месеца той бе екстрадиран в Хърватия, за да се изправи пред следователите, като най-вероятно ще му бъдат повдигнати обвинения.

Наблюдателите приветстваха евентуалния съдебен процес срещу Санадер като голяма стъпка за Хърватия, но и изразиха безпокойство, че силните интереси на ХДО може да попречат на съдебното преследване. “Огромно табу изчезна… Най-високопоставеният и доскоро най-влиятелният политик е зад решетките”, заяви журналистът от хърватския информационен сайт Индекс Томислав Клауски. “По този начин енергичните мерки срещу корупцията се разпростират до най-високите етажи на изпълнителната власт”.

Косор, която бе протеже и заместник на Санадер в правителството и в ХДО, но го изхвърли от партията, когато следователите започнаха да стесняват обръча около него, подчерта, че прокурорите няма да бъдат възпрепятствани заради политически съображения. “Никой не е недосегаем, независимо от името… или партията, с която е свързан”, посочи Косор пред журналисти в отговор на въпрос дали един съдебен процес срещу бивш лидер на ХДО ще навреди на партията на изборите през декември.

“Но, винаги има едно “но”. Санадер не бе задържан докато бе на власт или докато бе член на ХДО. Също така не е ясно до какво ще достигне съдът или кой още ще падне с него - практиката от миналото показва, че процесът няма да тече гладко”, казва Клауски. Косор наистина предприе безпрецедентна борба с корупцията след оставката на Санадер, но до момента тя е насочена най-вече към тези от неговия кръг привилегировани служители, мениджъри и приятели.

И все пак трудно може да се повярва, че никой от приближените на Косор не е знаел нищо за ширещата се корупция. Един задълбочен съдебен процес срещу Санадер може да разкрие много от тези, които все още са на власт или са близо до властта. Хърватските власти разследват Санадер от няколко години, но до момента са разкрили само някои детайли от случая - много от известните данни са от техни кратки изявления.

Според данните на медиите разследването срещу Санадер обхваща пет отделни случая на корупция, като могат да му бъдат повдигнати обвинения, вариращи от подтикване към извършване на корупция, до взимане на подкупи, злоупотреба със служебно положение и управление на престъпно предприятие. В четвъртък Санадер ще бъде разпитан от агенцията за борба с корупцията.

Случаите се отнасят до злоупотреби на стойност десетки милиони долари и с десетки държавни предприятия и дори чуждестранни компании, като австрийската банка Хипо и унгарската петролна компания МОЛ. Средствата са били пренасочвани към банкови сменки на Санадер и на ХДО. През октомври бившият вицепремиер Дамир Поланчец бе първият високопоставен политик, който бе обвинен в корупция. Разследването срещу десетки други такива, включително високопоставени мениджъри на държавни компании, представители на правителството и ХДО, все още продължава.

Прокурорите обаче ще трябва да направят повече. Дори ако Санадер и неговите сподвижници бъдат осъдени, те са просто част от корупционна система, която са наследили. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване