07/21/11 20:53
(http://e-vestnik.bg/)

“Конгрешънъл Куотърли”: Българският партньор на Буш в борбата с тероризма има съмнително минало

Приложение към статията “Тъмният балкански лидер Борисов…”

Печатното издание за новини от американския Конгрес “Конгрешънъл Куотърли” публикува статия за столичния кмет Бойко Борисов, озаглавена “Българският партньор на Буш в борбата с тероризма има съмнително минало”.

Най-влиятелният политик в България, която най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната борба срещу тероризма, е близък сподвижник на известни мафиоти и е свързан с близо 30 неразкрити убийства в страната, сочат данните от секретен доклад за анализ на риска, направен по поръчка на частна банка.
Партньорството на САЩ с 48-годишния Бойко Борисов, бивш главен секретар на МВР (в оригинал - министър на вътрешните работи - бел.ред) е последният пример за политически сделки на администрацията на Буш в борбата с тероризма, което води до това, че Пентагонът, ЦРУ и ФБР си сътрудничат с едни от най-корумпираните и престъпни лидери.
Борисов, който е бивш бодигард на последния комунистически диктатор в България и на неговия посткомунистически наследник, бе назначен за главен секретар на МВР през 2001 година. Твърди се, че именно той е изиграл водещата роля за откриването на централа на ФБР в София.
Разпален каратист, някогашен треньор на националния отбор по карате на България, чиято запазена марка е черното кожено яке, Борисов беше основен играч по време на миналогодишното споразумение за разполагането на американски военни бази на територията на България, която е потенциален плацдарм за нанасянето на удар срещу Иран, разположен на около 1 300 км от страната.
Борисов, който навежда на сравнения с Арнолд Шварценегер, напусна вътрешното министерство през миналата година, за да стане изключително популярен като кмет на София и в България малцина се съмняват, че се подготвя да поеме контрол над правителството на изборите през 2009 година.
Според доклада, изготвен от екип от бивши представители на силите за сигурност на САЩ за швейцарска финансова къща, Борисов е смятан и за “бизнеспартньор и бивш съдружник на някои от най-големите мафиоти в България”.
Докладът, изготвен преди 18 месеца, бе предаден при условие, че банката и самоличността на авторите му бъде запазена в тайна.
По време на четирите години като главен секретар на МВР 2001-2005 година, Борисов е използвал своя пост, за да помогне на мафиоти да “ликвидират своите конкуренти”.
“Откакто Бойко Борисов беше назначен за главен секретар през 2001 година, са извършени много поръчкови убийства на хора, които са свързани с криминалните групировки в България”, се посочва в доклада.
“До момента нито едно от тези убийства не е разрешено. Много от разследванията, водени от Борисов, са приключили безрезултатно”, пише в документа.
Докладът представя много подробности за връзките на ИПОН, личната охранителна фирма на Бойко Борисов, с криминалната групировка СИК.

(От пресслужбата на българското посолство във Вашингтон не представиха превод на английски на абревиатурите ИПОН и СИК.)

В доклада пише, че “Борисов има документирана история за бизнес отношения с лица, смятани за лидери на организираната престъпност в България”. Следват подробни биографи на предполагаеми криминалнопроявени приближени на Борисов и списък от 28 убийства, останали неразрешени под контрола на Борисов.
По времето, когато Борисов е заемал поста главен секретар на МВР, са разкрити само дребни престъпления, докато бившите бизнес партньори на Бойко Борисов преуспяват, а конкурентите им са систематично избивани.
Авторите на доклада заключават, че гангстерските връзки на Борисов трябва да държат нащрек службите за сигурност на САЩ, които са отговорни за връзките и информационния обмен с България.

Разследването на ЕС

Следователите от ЕС достигат до подобни изводи, но цитират пет пъти посочените в доклада по-горе гангстерски убийства.
През май 2006 г. комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен заяви пред Европейския парламент, че са проведени много малко разследвания и дела срещу криминалните групировки в България.
“От 2000 г. насам са извършени повече от 150 поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност, но няма нито ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване